szerző:
eduline/mti

A röghöz kötés is egy populista jelszó, szó sincs erről, és az is tévhit, hogy a kormány csökkenti a felsőoktatás...

©

A röghöz kötés is egy populista jelszó, szó sincs erről, és az is tévhit, hogy a kormány csökkenti a felsőoktatás támogatását, hiszen „a diákhitel is állami pénzből van”, ráadásul 100 millió forintos uniós forrást is felhasználhatnak majd az egyetemek és a főiskolák – így reagált Hoffmann Rózsa Osztolykán Ágnes hétfői felszólalására a parlamentben.

Az LMP-s képviselő szerint az idei volt az utolsó hallgatóbarát év, a felsőoktatásba kerülők jogait ugyanis szerinte súlyosan sérti a keretszámok idei módosítása. Kijelentette: nem igaz, hogy mindössze 5 százalékkal módosult a férőhelyek száma.

Hozzátette: mivel részösztöndíjra kevesen jelentkeztek, a férőhelyeket újra kellett osztani. A képviselő bírálta a röghöz kötést is, vagyis azt, hogy tanulószerződéssel próbálja a kormányzat itthon tartani a diplomát szerzőket, és azt is, hogy mindezt "populista lózungokkal" igyekszik leplezni a kormányzat. 

Hoffmann Rózsa nem örült a „lózung” szó használatának, szerinte az a kommunista időket idézi. A populizmustól szerinte az LMP-s politikus felszólalása hemzseg - ennek tartotta a "röghöz kötés" kifejezést is -, és nem a felsőoktatási törvény. Hozzátette: "minden tisztelete" Osztolykán Ágnesé, aki hetente ugyanazokat kérdezi tőle.

Az államtitkár szerint a "józan erkölcsi értékítélet hiányosságára" utal, ha valaki szerint kifogásolható, hogy a felsőoktatásban végzetteknek tenniük kell hazájukért a képzésért cserébe.