szerző:
Eduline

Palkovics László egy olyan jogi lehetőséget említett, ami alapján a törvénymódosítás ellenére továbbra is CEU-s diplomát adhatna a Közép-európai Egyetem. Kérdés, hogy akkor mire volt jó a törvény.

©

Az a kérdés, hogy a CEU ahhoz ragaszkodik, hogy legyen Magyarországon működési engedélye, vagy ahhoz, hogy legyen Magyarországon képzése, amire CEU-s diplomát adhat ki - lényegében így összegezte Palkovics a hvg.hu-nak, milyen lehetőségei vannak most az egyetemnek.

Az oktatásért felelős államtitkár tegnap Brüsszelben tárgyalt, ahol a Bruxinfónak arról beszélt, hogy ha a Central European University nem teljesíti az új feltételeket, felhatalmazást adhat a Közép-európai Egyetemnek, hogy elicencszerződés keretében végezze a képzést, így továbbra is CEU-s diplomát adhatna ki.

A hvg.hu-nak az államtitkár arról beszélt: ha az intézmény meg akarja oldani a problémát, akkor gyakorlatilag csak két önálló jogi személyiségnek számító egyetem: az amerikai CEU és a magyar Közép-európai Egyetem (KEE) magyar egyetem 2009-ben kötött licencmegállapodását kell kibővítenie. Az ugyanis az államtitkár tudomása szerint csak néhány képzésre kötötték meg nyolc éve, de ha változatlan konstrukcióban kíván működni a CEU, akkor ki kell terjeszteni a teljes képzési portfólióra. A különbség a mostani helyzethez képest, hogy az Egyesült Államokban akkreditált képzésekre a CEU-nak most van működési engedélye, a feltételek teljesítése nélkül ezt elveszíti, de a licencképzés alapján a CEU-s diploma kiadásáról nem kell lemondania.

 

A lex CEU felfüggesztésére szólította fel a magyar kormányt az USA

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya azt várja a magyartól, hogy ne alkalmazza a CEU bezáratására hozott törvényt. Erről Mark C. Toner, az USA külügyminisztériumának szóvivője beszélt keddi sajtótájékoztatóján. A 444.hu tudósítása szerint egy újságíró azt kérdezte a szóvivőtől, hogy hozzá tud-e tenni valamit ahhoz, amit Hoyt Yee államtitkár-helyettes a CEU ügyében már Budapesten elmondott.