szerző:
Eduline

Tavalyi helyszíni beszámolónkban olvashattatok Petiről és Esztiről, akik nagy erőkkel készültek az államvizsgára, mégis bevállalták, hogy végig maradnak a Fishingen. Idén mindkettejükkel összefutottunk és jelentjük: sikeresen levizsgáztak, örülünk, hogy személyesen is gratulálhattunk nekik. Szubjektív élménybeszámolónk következik.

©

Mint minden fesztiválon, itt is az első nap az egyik legnehezebb azoknak, akik nem a környékről érkeznek a rendezvényre, mivel meg kell szervezni az utazást, fel kell verni a sátrakat és szép lassan rá kell hangolódni a programokra, magyarul: fel kell venni a fesztiváltempót. Jelentjük, az első nap erős programkínálata maximálisan megágyazott a jó hangulatnak, minden fellépő segített az alapozásban, a Vad Fruttik, az Erik Sumo, a Bëlga és a Tudósok is.

A bëlgás srácok – saját bevallásuk szerint – nem tolták világosodásig a bulit, mivel másnap ők voltak a fröccstúra vezetői Németh Janó borász társaságában. A túra ennek ellenére kicsit nehezen indult be, kellett a gyakorlott és visszatérő közönség proaktivitása és az elfogyasztott néhány fröccs is, hogy a Muskátli Vendéglő mellett berendezett színházkert udvarában már filozófiáról és a tudatról hallott előadást kicsit jobban átélje a közönség. Szerencsére az időjárás kedvezett a Belgát választóknak, a másnapi túrázókat nem irigyeltük, ugyanis úgy esett napközben, mintha dézsából öntötték volna.

Új trend? Így készülj fel államvizsgára egy fesztiválon

Többen is bevállalták az idei nyár egyik nyitófesztiválját úgy, hogy nemsokára államvizsgáznak. A Fishing on Orfű az elmondásuk alapján az egyetlen fesztivál, ahol még tanulni is lehet. Meglepően sok diák készül fel itt a napokon belül esedékes megmérettetésre. Peti, aki a Corvinuson tanul vállalkozásfejlesztés mesterszakon, hétfőn államvizsgázik, és bár nem izgul annyira, azért minden lehetőséget megragad, hogy tanuljon egy kicsit.

Idén nagyon erős műsorral készült a Quimby és az AKPH - megállapítottuk, hogy azok számára, akik utóbbi zenekart nem ismerik, érdemes lenne kivetíteni a szöveget.

Kultúra, szórakoztatás, információátadás. Így lehet jellemezni az általunk egyik legjobban várt attrakciót, A kézmosás fontosságáról című darabot, Scherer Péter rendezésében. A fesztivál területén kívül eső színházkertbe az ingyenes kisvonattal utaztunk a szakadó esőben, de figyeltünk, hogy egy forró leves vagy tea még mindenképpen beleférjen a darab kezdete előtt. A több mint teltházas előadás előtt maga a rendező segített a közönségnek helyet találni. A műsort mindenkinek ajánlunk, aki szeretne felhőtlenül szórakozni egy órán keresztül, mivel Katona László és Molnár Gusztáv hibátlanul adják elő a különböző kórokozók latin neveit és a Vírus-rapben sem tévesztenek el egy sort sem:

Kezeket a csap alá, mossál gyorsan kezet,
ha erre nem figyelsz, hip-hop megfizetsz.
Támad a vírus, legyél hát résen,
nem lehetünk mi a beteg generation.

A vastaps természetesen nem maradhatott el, a közönségből többen követelték vissza az egyik betétdalt ráadásként. A színészek elmondták, hogy ezt az előadást iskolákba is elviszik, ahol ezután egy 45 perces ismeretterjesztő hallgathatnak meg az iskolások.

Szerencsére Szeder produkciójára sikeresen visszaértünk, útba ejtve a „Mosolygó” réteses sátrat. Szeder magával ragadó kisugárzása és koncertje után, A tűzhöz közel színpadon Lovasi András Véletlen Triójánál fussunk össze régi, vagy jelenlegi kollégákkal, ismerősökkel, barátokkal, hogy aztán végigmenjünk a nagyobb színpadok koncertjein. A Hiperkarma idén valahogy jobban működött, az Elefántnál pedig kicsit hiányoltunk a tavalyi óriáskivetítőt. Azt is meg kell jegyezünk, hogy évről évre többen vannak a Sör és Fű produkcióján, s bár a sZempölről sajnos lemaradtunk, nincs kétségünk afelől, hogy ezek a formációk lesznek a fiatalok új kedvencei. Az utolsó nap a Ricsárdgírről szólt, ugyanis a Víziszínpad után a Tiszavirágon játszó – Parno Grasztosokkal kiegészült – Bohemian Betyárs is idézett tőlük az egyik dalban, majd éjfél után lejátszották saját nagyműsorukat is. Előtte szerencsére sikerült elcsípnünk a 30Y-t és a The Subwayst is, akik nagyon hálásak voltak a lelkes közönségnek. A Tesco Disco előtt méltó lezárása volt a Fishingnek a Csoki és Hypo nevű banda „illegális” fellépése, ők ugyanis egy zuhanyzóban adtak koncertet az oda tévedőknek, ahol a közönség szó szerint a plafonon lógott. Aki nem hiszi, annak mutatunk egy részletet a műsorból.

A koncert közönsége nagyrészt 16-20 év körüli fiúkból és lányokból állt, akik egyáltalán nem tartották cikinek, hogy egy-két társukat apuka is elkísérte, sőt. Az teljesen biztos, hogy idén volt a legtöbb 18 év alatti a fesztiválon, így a Mesetúra program létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, hiszen több helyen csapatokban játszottak a 3 és 12 év közötti gyerekek, amivel a szervezők talán megalapozzák a teltházas fesztivál fenntarthatóságát.

A tavalyinál is több gyerekbarát és kultprogram várja a Fishing on Orfű látogatóit

Idén 11. alkalommal rendezik meg a Fishing on Orfű fesztivált, amely a szervezők kreativitásának és a családias közegnek köszönhetően az elmúlt tíz év során véglegesen felkerült a hazai fesztiváltérképre. Ebben az évben még több újítással, a valaha volt legszínesebb programválasztékkal várják a vendégeket.