szerző:
MTI

A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint fontos, hogy a magyar diákok nemzetközi szinten is értékelhető tudást, értékes diplomát kapjanak, amellyel később jól tudnak érvényesülni.

©

Palkovics László azt is hangsúlyozta: szükség van arra, hogy a fiatalok tanulmányaik során külföldi tapasztalatokat is szerezzenek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a kormány nevében együttműködési megállapodást kötött egy nemzetközi diákszervezet magyarországi tagszervezetével.

Az IAESTE Hungary - a Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete egyebek mellett a külföldi gyakorlat lehetőségét biztosítja magyar diákoknak. A megállapodás aláírásával a kormány támogatni akarja ezeket a programokat.

Még több fontos infó

Így tanulhattok ingyen otthonról Európa legjobb egyetemein

Ezért érdemes külföldre menni tanulni

Erasmusra készültök? Ezt kell tudnotok az európai országokról

Palkovics László – aki korábban maga is részt vett az IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) egyik programjában – azt mondta, fontosnak tartja a magyar felsőoktatási rendszer „nemzetköziesítését”.

A magyar felsőoktatásban tanulóknak jelenleg a 7,8 százaléka külföldi, ezt szeretnék növelni, ahogy a magyar hallgatók mobilitását, külföldi tudásszerzését is támogatni - jelezte az államtitkár. Kitért arra, hogy a kormány a Campus Hungary program folytatásaként a következő években - 9,2 milliárd forintos összegből - elindítja a Campus Mundi programot, amely egyebek mellett a külföldön részképzésen tanuló fiataloknak ad támogatást. Ha kíváncsi vagy, hogyan lehet bekerülni külföldi egyetemre vagy hol mennyibe kerül az oktatás és az élet, itt találsz fontos információkat.

Bernard Beyens, az IAESTE elnöke emlékeztetett arra, hogy az 1948-ban alapított szervezet 85 országban tevékenykedik, ösztöndíjakat, csereprogramokat, képzési, gyakornoki lehetőségeket biztosít a mérnökhallgatóknak, illetve pályakezdőknek. Segítségükkel évente mintegy 4-5 ezer diák vehet részt csereprogramokban.

Cséri Balázs, a magyar egyesület elnöke arról beszélt: a szervezet magyarországi vagy nemzetközi programjai a diákoknak szakmai gyakorlatokat, kapcsolatokat, többlettudást jelentenek, ezt későbbi munkájukban kamatoztathatják maguk, a szakmájuk és Magyarország javára.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!