szerző:
MTI

Folyamatosan emelkedik az utóbbi években a csehországi egyetemeken és főiskolákon tanuló külföldi hallgatók száma.

©

A cseh oktatásügyi minisztérium honlapján közölt adatok szerint 2017 végén 43 831 külföldi tanult a cseh felsőoktatási intézményekben, 334-gyel többen, mint az előző iskolaévben. Az egyetemi és főiskolai hallgatók összlétszáma tavaly decemberben 299 054 volt, tehát a külföldiek a hallgatók mintegy 15 százalékát teszik ki. Az állami intézményeket 38 ezer, a magánintézményeket nem egészen 6 ezer külföldi látogatta. 

A külföldi állampolgárságú hallgatók mintegy kétharmada ingyenesen látogatta a csehországi egyetemeket és főiskolákat. A hatályos szabályok szerint ugyanis az állami felsőoktatási intézmények cseh nyelvű tanfolyamait a külföldiek is ingyen látogathatják, fizetni csak az angol, német vagy orosz nyelvű oktatásért, illetve a magánegyetemeken és magánfőiskolákon kell. 

A cseh oktatásügyi tárca támogatja a külföldi állampolgárok csehországi tanulmányait, mert azokat az ország számára több szempontból is hasznosnak tartja. Ha a külföldiek Csehországban maradnak, akkor az ország képzett munkaerőhöz jut, ha visszamennek hazájukba, akkor pedig hozzájárulhatnak a Csehországgal fenntartott kapcsolatok megerősítéséhez, Csehország népszerűsítéséhez - írja a szakminisztérium a statisztikához fűzött közleményében.    

A cseh állam az idegen nyelveken is oktató iskolákat 2016-ban 250 millió koronával (2,9 milliárd forint) támogatta. Ezeket az állami felsőoktatási intézményeket 2016-ban mintegy 7000 külföldi látogatta. Összehasonlításul: 2006-ban a tanulmányaikért fizető külföldi diákok száma mintegy 700 volt. Az idegen nyelvű oktatásért a külföldi diákok 2016-ban mintegy 1,16 milliárd koronát (13,45 milliárd forint) fizettek.    

A csehországi főiskolákon és egyetemeken tanuló külföldiek felét a szlovák állampolgárok teszik ki, akik ingyen tanulnak, mert a cseh nyelvű tanfolyamokat látogatják. A szlovákiai magyar diákok száma Csehországban néhány százra tehető, és az utóbbi időben csökken.    

A külföldi hallgatók negyedét a posztszovjet köztársaságokból származó diákok alkotják, számuk emelkedik. Ezen diákok számára nagy előnyt jelent, hogy tanulmányaik befejeztével külön engedély nélkül dolgozhatnak az európai uniós országokban - írja a cseh oktatási tárca.     A külföldi diákok mintegy 25 százaléka gazdasági szakokon tanul, 20-22 százalék a műszaki vagy az orvosi szakokat választja.

Ezt nem fogják megköszönni a magyar diákok - vagy minden marad a régiben?

Több mint egy év telt el a Brexit-népszavazás óta, de még mindig nem lehet tudni, hogy mire számíthatnak azok a magyar diákok, akik a jövőben valamelyik brit egyetemen szeretnének továbbtanulni. A kilépés nemcsak az EU-s országok külföldi diplomaszerzést fontolgató hallgatóinak, hanem a szigetország intézményeinek is fájhat: komoly hátrányba kerülhetnek az egyre élesedő globális felsőoktatási versenyben.