szerző:
Eduline

Legkésőbb minden hónap tizenötödik napján igényelhetitek a diákhitelt, hogy a következő hónap tizenötödik napjáig...

©

Legkésőbb minden hónap tizenötödik napján igényelhetitek a diákhitelt, hogy a következő hónap tizenötödik napjáig megkapjátok az első részletet. Ez vonatkozik a szabad felhasználású diákhitel1-re, illetve a képzés önköltségére fordítható diákhitel2-re is. A 2013/2014-es tanév őszi félévére igénylést legkésőbb december 15-ig adhattok le: a tavaszi félévre szóló első hiteligénylési időszak február 15-ig tart, az első összeget pedig március 15-ig utalják.

Ha a szabad felhasználású diákhitelt választjátok, havi 15 és 50 ezer forint közötti összeget választhattok, míg a kizárólag tanulmányi költségekre fordítható diákhitel2 felvehető összegének maximuma az adott képzés önköltsége - függetlenül attól, hogy a szemeszter melyik hónapjában igénylitek. Fontos: a legtöbb egyetemen, főiskolán késedelmi díjat kell fizetnetek, ha késve fizetitek be az önköltséget. Átvállalná a kormány a diákhitel-tartozások egy részét: erről itt olvashattok.

A hiteligénylést kétféleképpen adhatjátok le: az adatlapokat kitölthetitek a Diákhitel Direkt rendszerében, majd a nagyobb postahivatalokban, illetve az együttműködő bankok, takarékszövetkezetek kijelölt fiókjaiban kell leadnotok.

A 2013/2014-es tanévtől azonban a felsőoktatási intézményetek elektronikus tanulmányi rendszerének felületén (Neptun/ETR) ia lehet diákhitelt igényelni. Az itt kitöltött adatlapokat az adott egyetem, főiskola tanulmányi osztályán, hitelleadási helyein vagy a Diákhitel Központ személyes ügyfélszolgálatainak egyikén adhatjátok le. A diákhitelről további részleteket itt találtok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!