szerző:
Eduline

Világszerte több millióan választják a szálloda, a kemping és a hostel helyett a couchsurfinget. Csak a spórolásról szól a kanapészörf?

©

"Mondtam neki, hogy majd elmegyek valahova reggelizni. Azt válaszolta, hogy ne tegyem, hiszen itt is van étel. Mi casa es su casa. A lakásához is adott kulcsot" - írja Molnár Rita couchsurfinggel foglalkozó blogger egy spanyolországi élményéről.

A couchsurfing, azaz a kanapészörf lényege, hogy az utazók nem szállodában, hostelben vagy kollégiumban szállnak meg, hanem egy másik "kanapészörfölő" lakásán - teljesen ingyen.

Az egész tizenhárom évvel ezelőtt kezdődött. A bostoni diák, Casey Fenton izlandi utazást tervezett, de nem akart hostelben aludni. Írt hát 1500 teljesen ismeretlen reykjavíki egyetemistának, szállást kért tőlük - legnagyobb meglepetésére több mint ötvenen válaszoltak.

Ez a tapasztalat adta a Couchsurfing oldal ötletét: „Felismertük, hogy az emberek szívesen megosztják az otthonukat idegenekkel – vagy ahogy mi hívjuk őket, olyan barátokkal, akikkel egyelőre még nem találkoztak” - nyilatkozta Fenton.

A Couchsurfing mellett ma már több oldalt használhatnak a kanapészörfösök és a vendéglátók. A Hospitality Clubnak jelenleg hétszázezer felhasználója van, a BeWelcome és a Globalfreeloaders is hasonló szolgáltatást nyújt, míg a Pasporta Servót kifejezetten az eszperantó nyelvi közösség számára hozták létre, a Warm Showers pedig biciklis utazóknak szól.

Mindegyik oldal ugyanúgy működik: a regisztráció után létre kell hoznotok egy profiloldalt. Mindenféle infót megadhattok magatokról, a zenei ízléstől kezdve a couchsurfinges tapasztalatokig - mindez azért fontos, mert a szörfölők és a vendéglátók a profil alapján választják ki egymást. Persze számít a referencia, vagyis az, hogy a közösség tagjai hogyan értékelnek titeket. Ha például utazás előtt vendégül láttok pár couchsurföst, és ezzel bezsebelitek a pozitív értékeléseket, sokkal jobb eséllyel találtok majd magatoknak vendéglátót.

Couchsurfinges karma

A műfaj lényege, hogy egyszerre adtok és kaptok. Vendéglátóként nemcsak egy ágyat, hanem idegenvezetést és egyedülálló élményeket, szörfösként pedig bármit adhattok hálátok jeléül: autentikus vacsorát, valami szuvenírt otthonról, egy vacsora- vagy italmeghívást, de segíthettek a házimunkában is. A legfontosabb: a kultúrátokat, gondolkodásmódotokat osztjátok meg egymással. Sokan nem is szállást kínálnak, csak egy kis beszélgetést vagy városnézést. A közösségben könnyen kiszúrják a potyázókat, akik csak olcsón meg akarják úszni a nyaralást, az ilyen jelentkezőket nem szívesen látják vendégül.

"Tizennyolc évesen mentem először Ausztráliába couchsurffel. A couchsurfing egy nemzetközi kulturális csereüzlet" - számol be tapasztalatairól a német Rebecca Rütten, aki a világ minden tájáról származó couchsurfösökkel készített egy kisfilmet.

Egy 2012-es infografika szerint a Couchsurfing.com-ot 5,5 millióan használják világszerte, az átlagéletkoruk 28 év. A legnépszerűbb célállomás New York, Berlin, Párizs, London és Isztambul. Egy rekorder couchsurfös már 689 éjszakát töltött mások kanapéján.

Az alapszabályok

A couchsurfinges közösségek fontosnak tartják a biztonságot és a korrektséget. A Couchsurfing összegyűjtötte pár pontban, mire kell figyelnetek, ha biztonságosan szeretnétek kanapészörfölni.

1. Ismerd meg a célállomásod kultúráját, és készülj fel!

Ez a házi feladatotok, végezzétek el lelkiismeretesen. Járjatok utána, mire érzékenyek az adott kultúrában, milyen a közbiztonság, és hova fordulhattok, ha baj van. Legyetek tisztában a lehetőségeitekket, és ha valami nem úgy működik a vendéglátótokkal, mint gondoltátok, legyen alternatívátok arra, hol szállhatok meg.

2. Használd ki az oldal lehetőségeit!

Használjátok a weboldal beépített levelezőjét. Szánjatok időt a tagok profiljának böngészésére. Mit ír magáról, mit írnak róla? Mindent olvassatok át, ami csak rendelkezésetekre áll.

3. Bízz a megérzéseidben, légy észnél!

Ha egy ember, helyzet vagy profil nem tűnik megbízhatónak vagy biztonságosnak, lépjetek tovább. Ne aggódjatok amiatt, hogy esetleg gorombának tűntök, mindig tartsátok szem előtt a saját biztonságotokat.

4. Jelezz vissza!

Adjatok visszajelzést a vendégeitekről vagy vendéglátóitokról, hogy a többi couchsurfölő is megismerhesse a tapasztalataitokat. Legyetek őszinték, ne kerteljetek. Jelentsétek a zaklatást vagy a negatív élményeket is, ezzel a Couchsurfingnél külön “Trust and Safety” csapat foglalkozik.

Campus life - evés-ivás, buli, könyv, kultúra kevés pénzből

Hol lehet 600 forintért ebédelni? A Corvinus-ELTE BTK-ELTE ÁJK háromszögben jártunk, első cikkünket itt, a másodikat itt olvashatjátok el. A BME és az ELTE lágymányosi campusához közeli olcsó éttermekről, menzákról itt olvashattok. Új trend a 200 forintos pizza: a legjobb lelőhelyekről itt olvashattok.

Hogyan mehettek múzeumba teljesen ingyen? Cikkünket itt találjátok, arról pedig, hogy hogyan spórolhattok a tankönyveken, itt olvashattok. Arról, hogy hogyan lehet színházjegyet venni 400-500 forintért, itt találtok tippeket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!