szerző:
eduline/mti

A Budapesti Corvinus Egyetem is téma volt hétfőn az Országgyűlésben, többek között az intézmény jövőjéről is kérdezte az ellenzék Orbán Viktor miniszterelnököt, aki szerint más egyetemek is szeretnének tárgyalni a működés átalakításáról.

©

Kunhalmi Ágnes (MSZP) azt mondta, hogy a kormány magánosítani akarja a Budapesti Corvinus Egyetemet, és az a hír járja, hogy egy magán- és állami tőkével működő közalapítványhoz kerül az egyetem. Azt kérdezte a miniszterelnöktől, mi a valódi cél a Corvinus magánosításával, miért pont ezt az intézményt magánosítják, maradnak-e ott államilag finanszírozott helyek, és lesz-e komoly elméleti közgazdászképzés az egyetemen ezután is.

Orbán Viktor azt felelte: azért éppen a Közgáz működési formáját változtatják meg, mert ebből az egyetemből lehet a méreteinél fogva leginkább gyorsan nemzetközileg is elismert, magas színvonalú egyetemet kialakítani. Egyébként más egyetemek is szeretnének tárgyalni a működés átalakításáról, "de egyelőre csak eggyel próbálkozzunk" - tette hozzá.

Kunhalmi Ágnes szerint a kormány korábban sok forrást vont el a felsőoktatástól, amire a miniszterelnök azt mondta: a baloldali kormányzás idején elvettek a pedagógusoktól egyhavi bért, iskolákat zártak be, az önkormányzatoknak pedig nem adták oda az oktatásra fordítandó forrásokat, amivel csődbe vitték őket. Megjegyezte azt is, hogy "Magyar Bálint maffiarendszere", amely a PPP-ken keresztül működött, a mai napig nyomasztja a magyar oktatási költségvetést. Azzal kapcsolatban, hogy megmaradnak-e a korábbi oktatási formák a Corvinuson, azt mondta, "a szándékunk szerint igen".

Hivatalos: az innovációs minisztériumhoz kerül októbertől a Corvinus

Az innovációs és technológiai miniszter gyakorolja októbertől a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) fenntartói jogait, a felsőoktatási intézmény új működési modelljének előkészítése céljából - derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározatból. A fenntartói jogok átruházást Palkovics Lászlónak, valamint Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek és Varga Mihály pénzügyminiszternek kell intéznie.

Hatalmas változás vár az egyik legnépszerűbb egyetemre: lesz-e tandíjmentes képzés?

Lehet-e majd államilag támogatott formában tanulni a Budapesti Corvinus Egyetemen, ha az intézményt egy alapítvány tartja majd fenn? A jelenlegi szabályok alapján alap- és osztatlan szakokon ugyanis csak az állami és az egyházi felsőoktatási intézményekben lehet állami ösztöndíjasként, vagyis tandíjfizetés nélkül tanulni.