szerző:
Eduline

Fennakadt a kormányon Hoffmann Rózsa legújabb terve a felsőoktatás átalakítására.

©

Fennakadt a kormányon Hoffmann Rózsa legújabb terve a felsőoktatás átalakítására. Az oktatási államtitkár négy rosszul működő intézményt olvasztana be másikba, bár Orbán Viktor szerint nem szabad a jobbak eredményeit a csődtömegekével lerontani. Nem ez az első eset, hogy az államtitkár más úton indul el, mint a miniszterelnök, de a leszúrást most megúszta - írja az Origo.

Négy vidéki főiskola - a Nyíregyházi és a Szolnoki Főiskola, illetve a bajai Eötvös József és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola -, valamint a Semmelweis Egyetem (SE) Testnevelési és Sporttudományi Kara is megszűnne, és más intézményekbe olvadna a szerint a szerdán a kormány elé került javaslat szerint, amelyet az állami felsőoktatási intézményhálózat átalakításának irányairól készített az oktatási államtitkárság.

Az Origo birtokába jutott - Balog Zoltán erőforrás miniszter és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár által is jóváhagyott - előterjesztés pikantériája, hogy annak ellenére tesz javaslatot a főiskolák, illetve egyes intézményi karok beolvasztására, hogy a miniszterelnök három hete egyértelművé tette, hogy ellenzi az egyetemek és főiskolák oktatási államtitkárság által erőltetett integrációját. A Magyar Rektori Konferencia debreceni ülése idején tartott szűk körű tanácskozáson - amelyen Hoffmann Rózsa is részt vett - a miniszterelnök azzal érvelt a folyamat ellen, hogy a "veszteséghegyekkel érkező csődtömegek" a befogadó intézmény eredményeit is lerontják.

A leszállóágban lévő, veszteséges intézményeknek szerinte önállóan kellene kilábalniuk a krízishelyzetből, ha pedig ez nem megy, akkor le kell vonniuk a következtetést, és be kell zárniuk. "Ahova nem jelentkeznek diákok, oda nem szabad állami pénzt helyezni" - magyarázta Orbán Viktor előzőleg a rektorok előtt is a szerkezeti átalakítások szerinte kívánatos stratégiáját. A jelentést nem hagyta jóvá a kormány, a téma várhatóan hetek múlva, a még készülő felsőoktatási keretszám-rendelettel együtt kerülhet újra terítékre.