szerző:
Eduline

Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort megjelentető SanghaiRanking frissen kiadott szakterületi listáin több kategóriában is szerepel a Semmelweis Egyetem. Az intézményt a világ 500 legjobb egyetemét összesítő listán a 201-300. helyre sorolták a klinikai orvostudomány területén, és idén először az orvostechnológia területén is ugyanilyen jó minősítést kapott.

©

Humánbiológiai, valamint gyógyszerésztudományi szakterületeken, megőrizve tavalyi helyezését a 301-400. helyen, biológiai területen pedig 401-500. helyen végzett az egyetem, amely a legtöbb listán egyedüli magyar intézményként szerepel. A klinikai orvostudományban elért minősítésnél a közép-kelet-európai térségben csak a prágai Károly Egyetem szerzett jobb pozíciót, az orvostechnológia területén azonban ugyanabba a kategóriába sorolták a két intézményt.

A ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects 54 szakterületet rangsorol. Az intézetek teljesítményét főként publikációs tevékenységre jellemző indikátorok szakterületre jellemző súlyozásával mérik, figyelembe véve egyebek mellett a közlemények számát és azok megjelenési helyét a szakirodalomban, az idézettséget, a nemzetközi együttműködésben készült közlemények arányát, valamint az adott szakterületen elérhető jelentős díjak számát.

A rangsorról bővebben itt olvashattok.

Itt a 2018-as felsőoktatási rangsor: öt magyar egyetem a legjobbak között

Nyilvánosságra hozták az Academic Ranking of World Universities listát, ismertebb nevén az ARWU-rangsort. Idén a legjobb ezer közé öt magyar egyetem került. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet is az 501-600. kategóriába sorolták a 2018-as ARWU-rangsor készítői. A Semmelweis Egyeteme 601-700., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 701-800.