szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fővárosi Törvényszék háromszor is jogszerűnek találta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) sztrájkköveteléseit, viszont érdemi tárgyalásokat a sztrájkbizottsággal mind a mai napig nem kezdett sem a munkáltató, sem az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma.

A munkáltatónak és a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának címzett nyílt levélben az SZFE hallgatói és oktatói emlékeztetnek arra, hogy az SZFE polgárai - oktatói és dolgozói - 2020. október 1-jén kezdték sztrájkjukat az egyetemi autonómia visszaszerzéséért. Sztrájkjuk azóta is tart - már 49 munkanapja. Követeléseiket a Fővárosi Törvényszék háromszor is jogszerűnek találta.

Mint írják, mindezek ellenére érdemi tárgyalásokat a sztrájkbizottsággal mind a mai napig nem kezdett sem a munkáltató, sem az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma.

Ezért az SZFE polgáraiként mi - hallgatók, oktatók, dolgozók - együttesen szólítjuk fel önöket arra, hogy a sztrájkbizottsággal azonnal kezdjék meg az érdemi tárgyalásokat - írták.

A hét pontból álló követelések között szerepel, hogy állítsák vissza az oktatók elektronikus oktatási, vizsgáztatási és adminisztrációs felületekhez (a Neptun rendszerhez) való hozzáférését. A fenntartó állítsa vissza az SZFE Szenátusának 2020. augusztus 1-jén fennálló jogköreit, valamint garantálja jogköreinek sérthetetlenségét határozatlan időre. 

Garantálja, hogy az oktatásban alkalmazott módszereket és a belső szervezeti és működési rendet a szenátus határozhassa meg, illetve az intézetvezetőket, osztályvezetőket maga választhassa meg. A rektor kinevezését megelőzően a pályázati kiírást meghatározhassa, valamint a beérkezett pályázatokat megismerhesse és jelöltet állíthasson. Továbbá a fenntartó garantálja, hogy a 2021-es költségvetési évre legalább olyan mértékű pénzbeli forrásokat biztosít az SZFE számára, mint amelyek a 2020-as költségvetési évben rendelkezésre álltak. Valamint garantálják, hogy az SZFE Szenátusa önállóan állíthassa össze és nyújthassa be a fenntartónak az SZFE éves költségvetési tervét.

 A nyílt levelet az SZFE 333 hallgatója, oktatója és dolgozója írta alá.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!