szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói holnaptól sztrájkba lépnek. Több szakszervezet és intézmény pedig szolidaritási sztrájkot szervez.

Késő éjszakába nyúló fórumon döntöttek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói arról, hogy holnaptól két napos sztrájkba lépnek - ezt  Forgács Péter rendező, az SZFE sztrájkbizottságának egyik tagja közölte a HVG-vel.

A lap értesülései szerint azt még nem tudni pontosan, hogy hányan csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, de a munkatársak zöme nem fog holnap dolgozni - egyébként is október 1-jén jár le az intézmény átszervezése miatt távozó vezetőség felmondási ideje. A Színművészetisek mellett pedig több szakszervezet és intézmény is jelezte, hogy szolidaritási sztrájkot tartanak.

Ahogyan arról már többször is beszámoltunk, a sztrájkra azért kerül sor, mert mert a kormány egyeztetés nélkül alakította át az egyetemet alapítványi intézménnyé.

Korábban írtunk róla, hogy Szarka Gábor ezredes lesz az SZFE új kancellárja, miután Vonderviszt Lajos az intézmény működtetését átvevő kuratórium kezdeményezésére távozik. Az átadás-átvétel azonban nem megy zökkenőmentesen, ugyanis a leendő kancellárt nem engedték be az épületbe.

Mindenképpen bíróság elé kerül a Színház-és Filmművészeti Egyetem készülő sztrájkja

Lajos Tamás, az SZFE-t fenntartó kuratórium tagja korábban elmondta, hogy jogellenesnek tartják az oktatók sztrájkját, ezért bírósághoz fognak fordulni. Csató Kata a sztrájkbizottság tagja most úgy nyilatkozott: ha ezt a kuratórium csak fenyegetésnek szánta, és mégsem fordul bírósághoz, akkor majd ők megteszik helyettük.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!