szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A távoktatásból felbuzdulva kipróbálnátok magatokat más egyetemek kurzusain is? Ingyen tanulhattok idegen nyelveket, informatikát, vagy ami éppen érdekel titeket akár a Harvardon, akár az Oxfordi Egyetemen.

Évről évre igazolják helyüket a világ legjobb egyetemei, legutóbb az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsorán szerepelt első helyen a Harvard, de a Massachusetts Institute of Technology (MIT) szintén a legjobbak között tudhatja magát. Folytatva a sort többek között a Stanford, a Princeton, emellett néhány brit egyetemmel, főként az Oxforddal és a Cambridge-dzsel.

Ezekben az intézményekben azonban nem csak a legjobbak tanulhatnak, többségüknek van online tanfolyamos oldala, amelyen számos online kurzust végezhettek el, akár ingyenesen is.

Mit lehet tanulni?

A különböző programozási nyelvektől kezdve az idegen nyelveken át műszaki vagy éppen humán tudományhoz kapcsolódó, több mint 2500 kurzust találhattok az EdX oldalán - közülük nagyon sokat ingyenesen. Az EdX-et bár kezdetben a Harvard és a Massachusetts Institute of Technology hozta létre, azóta rengeteg más, hasonlóan nívós intézmény kurzusai kerültek fel az oldalra. Legtöbbjükbtl angol nyelven válogathattok, de akad már magyar nyelvű tanfolyam is. A The University of Edinburgh Nitrogén: A globális kihívás című kurzusát például magyar nyelven végezhetitek el. Ezen a kurzuson arról tanulhattok, hogy a nitrogén mennyire fontos az ember életében, és hogy a jövőben vajon megmentőnk vagy ellenségünk lesz-e.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) fordításával korábban megjelent első teljesen magyar nyelvű tananyag a Courserán is. Ez a Stanford, a Princeton és a Pennsylvaniai Egyetem közösen indított online oktatási platformja, amelyen szintén több ezer tanfolyam közül lehet válogatni. Az említett magyar nyelvű magáról a tanulásról szól: "Hatékony mentális eszközök, melyek segítenek megbirkózni a nehéz tantárgyakkal" címen.

A Courserán a most legnépszerűbb kurzusok között szerepelnek az informatikai, az angol nyelvi és egy a koronavírushoz köthető online tanfolyam - ez utóbbit az amerikai Johns Hopkins University egy tanárának videóin keresztül végezhetitek el, amely magán a vírus biológiai, kémiai megközelítésén kívül a társadalmi folyamatokhoz is magyarázatot ad, és érdekes szempontokat mutat be.

Ha más egyetemek online kurzusait is megnéznétek, érdemes külön-külön az intézmények honlapjain is nézelődni, ugyanis akár az Oxford, akár a Cambridge esetén találhattok ingyenes kurzusokat, podcasteket. Ugyanúgy, ahogyan a fenti oldalak esetén általában egy regisztráció után tudjátok elérni az ingyenes tartalmakat.

Spanyolul vagy koreaiul tanulnátok? Ezeket az appokat érdemes letöltenetek

Ha az angol és a német már a könyökötökön jön ki, ezeket az alkalmazásokat érdemes kipróbálnotok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!