szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hallgatók olyan szolgáltatásokért fizetnek tandíjakat, amelyeket hónapok óta nem tudnak igénybe venni a koronavírus-járvány miatt. Ezt egyre több hallgató nehezményezi, ezért petíciókat nyújtanak be és pereket indítanak, hogy visszakapják a pénzüket.

Miután az Egyesült Államokban is bezártak az egyetemek és az oktatás online folytatódott, egyre több hallgató kezdte rossz szemmel nézni, hogy több tíz- vagy százezer dollárt kell fizetniük olyan egyetemi szolgáltatásokért - edzőteremért, egészségügyi központért -, amelyeket a jelenlegi helyzetben nem is kapnak meg. Sokan petíciókat nyújtanak be és pereket indítanak, hogy visszaszerezhessék a pénzüket - írja a Vice.

„Az egyetemek szerződésben állapodtak meg velünk, hogy bizonyos szolgáltatásokat biztosítanak számunkra, de ezeket nem tudjuk igénybe venni. Nem igazságos, hogy ennek ellenére is díjakat számolnak fel nekünk” - mondta az egyik egyetemista, aki pert indított a rendszer ellen.

A hallgató azt is hozzátette: a jelenlegi bizonytalan pénzügyi helyzetben sokan vannak, akik tényleg rá vannak szorulva erre az összegre, ezért az ő nevükben is harcol a visszafizetésekért. A lapnak az egyetem azonban azt nyilatkozta, hogy alaptalannak tartja a vádakat, ezért erőteljesen fel fognak lépni ellenük.

A Vice által megkérdezett oktatásügyi szakértő szerint a helyzet azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Az egyetemek ugyanis szinte már akkor elköltik ezeket a pénzeket, amikor megkapják, ezért hiába nyernének pert a diákok, akkor sem tudnák nekik azonnal visszafizetni az összeget. Az intézmények ezekből a tandíjakból fedezik az alkalmazottak fizetéseit, a felújításokat és egyéb beruházásokat.

A hallgatók viszont annak is hangot adnak, hogy az egyetemek pénzügyi kérdései nem az ő problémájuk, ők csak a pénzüket szeretnék visszakapni.

Hat egyetem készül modellváltásra, de az állami ösztöndíjak maradnak

Újabb hat egyetem alapítói és fenntartói jogai vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek augusztus 1-jétől a parlamenti döntésre váró törvényjavaslatok szerint. Az új működési modell az eddigiekhez hasonlóan továbbra is biztosítja minden hallgatónak az állami ösztöndíjas képzés lehetőségét az érintett egyetemek mindegyikén - nyilatkozta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára az MTI-nek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!