szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összeszedtük, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnetek a tanulmányi ösztöndíj igénybevételénél és mire kell figyelnetek.

A tanulmányi ösztöndíj egy tanulmányi félév időtartamára adható. Ahhoz, hogy ösztöndíjra jogosultak legyetek, legalább egy félévet teljesítenetek kell. Illetve sajnos csak akkor vagytok jogosultak az ösztöndíjakra, ha államilag támogatott képzésen tanultok. A felsőoktatási intézmény államilag támogatott teljes idejű képzésben részt vevő hallgatóinak legfeljebb 50%-a részesülhet tanulmányi ösztöndíjban, mégpedig olyan módon, hogy az egyes hallgatóknak megállapított tanulmányi ösztöndíj havi összegének el kell érnie a hallgatói normatíva öt százalékának megfelelő összeget.

Ahogy már többször írtunk róla, a hallgatói normatíva összege 2020-ban 30 százalékkal emelkedett, 166 600 forintra. Ez az emelés érinti a tanulmányi ösztöndíjat és a szociális támogatásokat is. Bár az ösztöndíj havi összege felsőoktatási intézményenként eltérő, nem lehet alacsonyabb a hallgatói normatíva 20, illetve 10 százalékánál.

Hogyan dől el, hogy kaphattok-e tanulmányi ösztöndíjat?

Amikor meghatározzák, hogy kik és hányan részesülhetnek tanulmányi ösztöndíjban, akkor biztosítani kell, hogy az azonos vagy hasonló tanulmányi kötelezettség alapján elért eredmények összemérhetőek és az így megállapított ösztöndíjak azonos mértékűek legyenek. Ahogy azt fentebb írtuk legkorábban a 2. félévtől vagytok jogosultak tanulmányi ösztöndíjra, hiszen az intézmény a teljesített kreditek alapján határozza, hogy megkaphatjátok-e.

Ha korábban más felsőoktatási intézményben folytattatok tanulmányokat, akkor a fogadó felsőoktatási intézmény térítési és juttatási szabályzata alapján rendelkeznek arról, hogy milyen feltételekkel kaphattok ösztöndíjat.

Februártól pályázható ösztöndíjak

A tavaszi félévben is van lehetőség ösztöndíjakra pályázni, ezért is érdemes már az első félévben jól teljesíteni. A februártól megpályázható ösztöndíjakról itt írtunk korábban.

https://eduline.hu/felsooktatas/20200107_vizsgaeredmenyek_osztondijak_atsorolas

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!