szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen nyelvvizsgát kell szereznetek ahhoz, hogy diplomát kaphassatok alap- vagy mesterképzésen? Mi a helyzet a felsőoktatási szakképzéssel? A szabályok szakonként eltérhetnek, ezért érdemes a pontos követelménynek még a jelentkezés előtt utánajárni, hogy az esetleges nyelvtanulással is kalkulálhassatok.

Február 15-ig kell jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre - a szakválasztásnál fontos szempont lehet az is, milyen nyelvvizsgát kell szereznetek a képzés végéig. Ennek megszerzése ugyanis az anyagiakra és az időbeosztásotokra is hatással van.

Ahhoz, hogy alapszakos diplomát kaphassatok, legalább egy komplex, középfokú (B2 szintű), általános nyelvi (a régi rendszer szerint középfokú, „C” típusú általános nyelvi) nyelvvizsgával kell rendelkeznetek, az egyes szakok képzési és kimeneti követelménye ugyanakkor szigorúbb feltételt is meghatározhat.

A legtöbb jelentkezőt vonzó gazdálkodási és menedzsment, illetve kereskedelem és marketing szakokon például csak akkor fogadják el a középfokú vizsgát, ha az a képzési területnek megfelelő szaknyelvi - helyette ugyanakkor szerezhettek felsőfokú (C1 szintű) általános nyelvvizsgát. A harmadik legnépszerűbb mérnökinformatikus diplomához viszont elég az általános középfokú nyelvvizsga.

A mesterszakos oklevél nyelvi feltételét a képzési és kimeneti követelmény határozza meg. A legnépszerűbb mesterszakon, a vezetés és szervezés képzésen például három lehetőség közül választhattok: vagy komplex, középfokú, általános nyelvvizsgát tesztek angolból, vagy egy másik élő idegen nyelvből szereztek komplex, középfokú, a képzési területnek megfelelő szaknyelvi vizsgát, vagy egy felsőfokú, általános nyelvvizsgát mutattok be bármely nyelvből. Ha a második legnépszerűbb pszichológia mesterszakon szeretnétek diplomát szerezni, két középfokú nyelvvizsgát kell szereznetek, az egyiket angolból.

A kétéves, nem felsőfokú végzettséget, hanem felsőfokú szakképzettséget adó felsőoktatási szakképzéseken is előírhatja a képzési és kimeneti követelmény a nyelvvizsgát. Ha gazdálkodási és menedzsmentet tanultok, nincs szükség a bizonyítványra, a turizmus-vendéglátás képzésen viszont vagy komplex, középfokú szaknyelvi, vagy komplex, felsőfokú általános nyelvvizsgát kell szereznetek.

Azt, hogy melyik szakon mi a követelmény, a Felvi Szakleírások menüpontjában nézhetitek meg az adott képzésnél.

A 2020-as felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Tippek bizonytalan felvételizőknek: így könnyebb lehet a szakválasztás

A felvételi jelentkezési határidő egyre közeledik, de még mindig nem tudjátok, milyen szako(ka)t jelöljetek meg az elsők között? Adunk néhány tippet, hogy megismerjétek a lehetőségeiteket.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.