szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Túl vagytok a vizsgákon és szeretnétek hasznosan tölteni a következő heteket? Szívesen vállalnátok diákmunkát, amíg nem kezdődik el a következő szemeszter? Most összegyűjtöttük, hogy milyen lehetőségeitek vannak és mire érdemes figyelnetek.

Milyen formában dolgozhattok?

Ha szeretnétek zsebpénzt szerezni a tanulmányaitok mellett, akkor kétféle módon vállalhattok diákmunkát: iskolaszövetkezeten keresztül vagy munkaszerződés alapján.

Ha iskolaszövetkezeten keresztül dolgoztok, a béreteket egyedül a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége terheli (15 százalék). Mint nappali tagozatos hallgatók egészségügyi szolgáltatásra vagytok jogosultak, így társadalombiztosítási járulékot nem fizet utánatok a munkáltató. A munkabérből nyugdíjjárulékot sem vonnak le.

A másik - ám nem tipikus - út, ha munkaszerződés alapján végeztek munkát. Ilyenkor a munkáltató a fizetésetek 8,5 százalékának megfelelő egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot, továbbá 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet. Vagyis ezt a munkaviszonyt a majdani nyugdíj számításánál is figyelembe veszik.

Milyen szabályokra, lehetőségekre és kötelezettségekre kell figyelnetek?

Az első és a legfontosabb, hogy megbízható diákszövetkezetet válasszatok - nézzetek utána, hogy a szövetkezet rendelkezik-e DiákÉSZ tagsággal, ők ugyanis betartják a szabályokat.

A regisztráció során töltsetek ki minden munkához szükséges dokumentumot és ezekből kérjetek másolatot. Arra is kérdezzetek rá, hogy mekkora összegű tagsági díjat fognak első alkalommal levonni a fizetésetekből. Ha pedig már megtaláltátok a megfelelő munkát, vezessétek pontosan az iskolaszövetkezettől kapott jelenléti ívet, mert ez lesz a bérelszámolásotok alapja.

A munkahelyeteken mindig pontosan és munkára képes állapotban jelenjetek meg. Ha valami miatt mégsem tudtok aznap dolgozni - például lebetegedtetek -, akkor azt időben jelezzétek a kapcsolattartónak. Azonban jó, ha tudjátok, hogy ilyen esetekben nem fogtok fizetést kapni, ugyanis, ha diákszövetkezeten keresztül dolgoztok, akkor nem vagytok jogosultak fizetett szabadságra, táppénzre vagy fizetett betegállományra.

Szintén nagyon fontos, hogy a béreteket a szerződésben szereplő időpontig megkapjátok. Diákmunkásként jogosultak vagytok a minimálbérre vagy - középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakör esetén - a garantált bérminimumra. Előbbi összege óránként bruttó 857 forint, utóbbié bruttó 1121 forint. Ha nem érkezik meg az összeg - vagy nem annyit kaptatok, amennyiben előre megállapodtatok -, akkor ezt is a kapcsolattartónak tudjátok jelezni. Jogszabálysértés esetén pedig az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőséghez, a munkaügyi bírósághoz tudtok fordulni jogorvoslatért.

Milyen munka illik hozzátok? Ezekkel a módszerekkel rátalálhattok

Pályaválasztás előtt álltok, de nem vagytok elég biztosak a döntésetekben? Vagy éppen azt sem tudjátok pontosan, mit szeretnétek csinálni? A következő tippeket érdemes megfogadnotok és kipróbálnotok még az egyetemi évek alatt.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.