szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jövőre ismét több pénzt kaphatnak az egyetemisták, emelik a hallgatói normatíva összegét. Kiket és hogyan érint majd a változás?

Idén február 1-től 8 százalékkal (119 000 forintról 128 520 forintra) emelték a hallgatói normatíva összegét. Jövőre további csaknem 30 százalékkal, 166 600 forintra emelik majd a felsőoktatásban egy főre számított hallgatói támogatást.

Kiket érint a változás?

Az állami ösztöndíjas hallgatók a második félévtől részesülhetnek a tanulmányi ösztöndíjakban, havi összegét mindig egy félévre (5 hónapra) határozzák meg, ami nem lehet alacsonyabb a hallgatói normatív 5 százalékánál (ez jelenleg közel 6 ezer forint, jövőre pedig 6 500, 2020-ra pedig 8 300 forintra emelkedik).

Milyen ösztöndíjakra, támogatásokra pályázhattok hallgatóként? 2. rész: Klebelsberg-ösztöndíj

Szeptemberben kezditek az egyetemet, főiskolát, de nem tudjátok, milyen támogatásokra és ösztöndíjakra pályázhattok? Cikksorozatunkban ezeket vesszük sorra. Második rész: Klebelsberg Képzési Ösztöndíj.

A szociális támogatásokat is érinti, habár az ösztöndíj havi összege felsőoktatási intézményenként változó, de nem lehet alacsonyabb a hallgatói normatíva 20, illetve 10 százalékánál. Az ösztöndíjra minden félévben újra kell pályázni.

Illetve az iskolakezdő alaptámogatást is befolyásolja, melynek mértéke alapképzésben a hallgatói normatíva 50 százaléka, mesterképzés esetében pedig a 75 százaléka.

Állami ösztöndíjas képzésen tanultok? Ennyi félévetek van a diplomaszerzésre

Ha állami ösztöndíjas képzésen tanultok, ne feledjétek, hogy oklevélszerzési kötelezettségetek van, méghozzá határidőre. De pontosan hány félévetek van a diplomaszerzésre? Fontos kérdésre válaszolunk.

Ha idén kezditek az egyetemet, vagy már a felsőoktatásban tanultok, itt elolvashattok mindent azokról a támogatásokról, amire állami ösztöndíjas hallgatóként pályázhattok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.