szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptemberben kezditek az egyetemet? Milyen támogatásokra, ösztöndíjakra pályázhattok már az első év első félévében államilag támogatott formában tanulóként?

Rendszeres és rendkívüli szociális ösztöndíj

Szociális alapon a rendszeres, illetve a rendkívüli szociális ösztöndíjat igényelhetitek. Ezeknek az összege és a pályázat leadásának határideje felsőoktatási intézményenként eltérő lehet, ezért további információkért érdemes felkeresni az adott egyetemet vagy főiskolát.

Alaptámogatás

Az alaptámogatás egy egyszeri juttatás, amelyet az első félévre való beiratkozáskor pályázhattok meg - szociális alapon.

Bursa Hungarica

A Bursa Hungarica célja, hogy támogassák azokat a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalokat, akik felsőoktatásban szeretnének tovább tanulni. Ennek az ösztöndíjnak az elnyeréséhez is feltétel a nappali tagozatos jogviszony.

Klebelsberg-ösztöndíj

Erre a támogatásra akkor pályázhattok, ha tanári vagy gyógypedagógus szakon tanultok tovább, és vállaljátok, hogy a szak elvégzése után majd pedagógusként helyezkedtek el. Az ösztöndíj összege az első félévben 125 000 Ft, 250 000 Ft vagy 375 000 Ft/félév/fő lehet. Az első befejezett szemeszter után pedig mindig az utolsó aktív félévben elért kreditindex alapján határozzák meg az összeget.

Állami ösztöndíjas képzésen tanulóként teljesítmény alapú támogatásokat – például tanulmányi ösztöndíjat – csak a második félévtől kaphattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!