szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több száz egyetem és középiskola tanárai és diákjai tüntettek szerdán az "oktatás védelmében", miután Jair Bolsonaro elnök kormánya jelentős csökkentéseket jelentett be a szövetségi egyetemek költségvetésében.

Médiaértesülések szerint a 27 brazíliai állam közül 17-ben és több nagyvárosban, így Sao Paulóban, Brazíliavárosban, Rio de Janeiróban és Belo Horizontéban a reggeli órákban kezdődött megmozdulás keretében szünetelnek az órák az érintett intézményekben.

Abraham Weintraub, az új technokrata oktatási miniszter a minap jelentette be, hogy 30 százalékkal megkurtítják a szövetségi egyetemeknek nyújtott támogatásokat, ami nagy felháborodást váltott ki az amúgy is forráshiányosnak tartott ágazatban.

Az egyetemi rektorok rámutattak, hogy a költségvetési megszorítások veszélybe sodorják az egyetemek működését. A mester- és doktorképzési ösztöndíjak brutális leállítása pedig a múlt héten olajat öntött a tűzre. A brazil Diákok Nemzeti Szövetsége, a legnagyobb diákszakszervezet bejelentette, hogy minden államban tiltakozni fognak az oktatási költségek 30 százalékos lefaragása ellen. A mozgalom elérte a magánintézményeket is, a Rio de Janeiró-i Pápai Egyetem a múlt héten döntött amellett, hogy "felfüggeszti a tevékenységét", és részt vesz az oktatók és diákok tüntetésein.

Arthur Caser, a Rio de Janeiró-i Pedro II egyetem történelemprofesszora az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a neves intézménynél 36 százalékos támogatáscsökkentés 13 ezer diákot érint, és kétségét fejezte ki, hogy az egyetem az év végén még működőképes lesz egyáltalán. Mint mondta, a kormány "az elfojtás és az elhallgattatás logikáját" követi. "Olyan oktatást segít elő, amelyben az állampolgárok szófogadóak, nem bírálnak és passzívak."

©

Adison Filho, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem 25 éves geológus doktorandus hallgatója elmondta, hogy az ösztöndíj nélkül, amely amúgy sem volt túl magas - havi 1500 reál, mintegy 109 ezer forint), és amely az utazást, a lakást és a kongresszusokon való részvételt fedezte - "most semmit sem csinálhat".

Leandro Téofiló Junior, a Sao Pauló-i Szövetségi ABC Egyetem 23 éves biológia kutatója, aki korábban 800 reál ösztöndíjat kapott, elmondta, hogy az intézkedés miatt veszélybe került a kutatása, amelyet a mellrák immunterápiás kezeléséről folytat.

"Az állami egyetemek költségvetésének megkurtításával elveszítjük minden területen - nem csak a természettudományok terén, de az egészségügy, a gyógyszertan és a humán tudományok területén is a kutatási lehetőségeinket" - panaszolta a kutató.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!