szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyetemi hallgatóknak minden félév elején hivatalos nyilatkozatot kell tenniük arról a Neptun rendszerében, bejelentkeznek-e az adott félévre vagy halasztanak. Mivel jár a passziváltatás? Fontos kérdésekre válaszolunk.

Mi történik, ha passzív egy egyetemi félév?

Nem kell tantárgyakat teljesíteni, sem vizsgázni, de ösztöndíjra sem jogosultak a hallgatók, ugyanakkor − önköltséges képzés esetében − tandíjat sem kell fizetni.

Hányszor lehet passziváltatni?

A hallgatók több alkalommal szüneteltethetik a tanulmányaikat, de egyhuzamban maximum két félévig, hacsak a felsőoktatási intézmény másképp nem dönt. Az egyetemi-főiskolai tanulmányi szabályzat határozza meg azt is, engedélyezik-e az elsőéveseknek az első, vagyis az őszi félév passziváltatását.

Mi a helyzet a diákigazolvánnyal? Érvényes passzív félévben?

Aki halasztó (passzív), az rendelkezik hallgatói jogviszonnyal, de – aktív hallgatói jogviszonyt igazoló – matricára nem jogosult, ezért nem tud diákigazolványt igényelni, illetve érvényesíteni - ezt az infót több egyetem honlapján is meg lehet találni. Ilyenkor csak az aktuálisan rajta lévő matrica fog számítani, és annak lejártával már nem lesz érvényes diákigazolványotok. Tehát a tavaszi félév esetében, ha passziváltok, március utolsó napjával lejár a diákigazolványotok.

Így áll a szavazás: jelenleg ez az ország legszebb könyvtára

Az ország legszebb könyvtárát, olvasótermét keressük az Eduline-olvasók segítségével: múlt héten indult a szavazás, eddig közel kétezren szavaztak.