szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kilenc japán orvosi egyetemen manipulálták a felvételiket, hogy a férfi felvételizők vagy az ott végzettek rokonai előnybe kerüljenek - közölte pénteken a japán oktatási minisztérium.

A minisztérium augusztusban kezdett vizsgálatot az egyetemek felvételi eljárásaival kapcsolatban, miután kiderült, hogy a Tokiói Orvostudományi Egyetemen diszkriminálták a női jelentkezőket és azokat, akik korábban már sikertelenül felvételiztek. 

A most közzétett eredmény szerint Japán 81 orvosi egyeteme közül kilenc manipulálta a felvételit. Az egyetemek, köztük a Tokiói Orvosi Egyetem, a Dzsutendo Egyetem, a Sova Egyetem és a Nihon Egyetem elismerte a szabálytalanságokat. Sibajama Maszahiko oktatási miniszter mély csalódottságának adott hangot a vizsgálat eredménye miatt, és elrendelte, hogy az érintett egyetemek "azonnal, udvariasan oldják meg a kérdést, tekintettel a felvételizők helyzetére". A felvételik a következő tanévre már elkezdődtek.

Női vezetőt választottak a botrányba keveredett japán egyetem élére

Az intézmény történetében először választottak női elnököt a tokiói orvostudományi egyetemen; a szerdai szavazást az után tartották, hogy júliusban lemondott Szuzuki Mamoru előző elnök, mert kiderült, hogy tudtával éveken át manipulálták a felvételi pontszámokat, a nőkét csökkentve, egyes férfiakét megemelve.

A tárca vezetője bejelentette: olyan szabályozást készítenek elő, amely biztosítja a tisztességes felvételi vizsgát a 2020-as tanévtől. A minisztériumi vizsgálaton a St. Marianna Orvosi Egyetem is fennakadt: felmerült a gyanú, hogy előnyben részesítették a férfi jelentkezőket és azokat, akik először felvételiztek, ám az intézmény szerdán tagadta, hogy szabálytalanságot követtek volna el. A tárca arra utasította az egyetemet, hogy felvételi eljárását egy független szakértői bizottsággal világíttassa át, de az iskola közölte, hogy nem tervez ilyesmit.

A vizsgálat szerint több mint 10 egyetemen előfordult, hogy feltüntették a felvételizők lapján, ha egykori hallgatók vagy tanárok rokonai voltak, és figyelembe vették a végzet diákok vagy vezető egyetemi tisztviselők ajánlásait. A minisztérium ezeket az intézményeket is felszólította, hogy változtassanak ezen a gyakorlaton. A tárca az orvosi egyetemeken kívül a többi egyetemet is utasította, hogy vizsgálják felül saját felvételi gyakorlatukat. 

A felvételi vizsgák manipulálásával kapcsolatos botrány miatt egyes egyetemek csökkentették a következő évre sikeres felvételit tevő diákok létszámát, hogy a felvételi eljárás szabálytalansága miatt korábban hátrányba került jelentkezőket felvehessék.

Becsapták a felvételizőket az egyik japán egyetemen, most kárpótolják őket

Csaknem száz, korábban becsapott felvételiző kezdheti meg tanulmányait jövőre a tokiói orvostudományi egyetemen, amelyről idén nyáron kiderült, hogy éveken át manipulálta a felvételi pontszámokat, a nőkét csökkentve, egyes férfiakét pedig megemelve, hogy inkább az utóbbiak jussanak be az intézménybe.