szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A CEU-ügyről és a lemorzsolódó diákokról is kérdezték Palkovics László innovációs minisztert az ATV-ben.

Ha a CEU teljesíti a magyar jogszabályi feltételeket, minden rendben lesz - ezt válaszolta Palkovics László innovációs miniszter az ATV-ben arra a kérdésre, hogy nincs-e lelkiismeret-furdalása a CEU távozása miatt. Most azt hangsúlyozta: a magyar diplomát adó Közép-európai Egyetem az országban marad.

Hozzátette: ha Bécsben megkapja az akkreditációt a CEU, akkor kérdés lesz, miért nem akkreditáltatta a Bécsben induló szakokat itthon, a Közép-európai Egyetemen. Ha pedig továbbra is külföldi egyetemként működik, akkor – ha nem tesz eleget a felsőoktatási törvénynek - nem jöhet vissza Magyarországra.

Ami a közoktatásban zajló folyamatokat illeti, Palkovics László azt mondta: a kormány mindent megtesz azért, hogy a gyerekek ne vesszenek el az iskolarendszerből. Arra, hogy Pokorni Zoltán szerint 16 évesen a gyerekek egy része „megy a lecsóba”, úgy reagált, hogy Pokorni Zoltánnak érdemes lenne az aktuális statisztikákat tanulmányozni. Arra a felvetésre, hogy ez Pokorni szakterülete, Palkovics azt válaszolta, hogy az már régen volt, Pokorni Zoltán azóta polgármesterként dolgozik.

Aggasztó adatok: van olyan megye, ahol minden ötödik diák a lemorzsolódás határán billeg

Nógrád megyében minden ötödik általános iskolást lemorzsolódás veszélyeztet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakközépiskolások több mint 21 százaléka teljesít aggasztóan gyengén az iskolában, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sem jobb a helyzet - többek között ez derül ki az Oktatási Hivatal friss adataiból. Pedig 2020-ra tíz százalékra kellene csökkenteni az iskolaelhagyók arányát.