szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Itt a legfrissebb rangsor: ezekre a karokra jelentkeznek legnagyobb számban az érettségin és felvételin legtöbb pontszámot elérő diákok.

Az ELTE immár ötödik alkalommal készítette el ezt a rankinget, ami a nappali (osztott és osztatlan) alapképzésen továbbtanulók legjobb eredményű 10 százalékának választása alapján készül - írja az Index.

Két szempontból is mértékadó ez a rangsor, írják. "Egyfelől az igen magas pontszámot elért hallgatók valódi piaci visszajelzést adnak az egyetemek kínálatára, hiszen ők valóban válogathatnak az intézmények és szakok között. Másfelől az ő esetükben a nyelvvizsga, emelt szintű érettségi, középiskolai versenyek eredményei jelzik, hogy többségük értékválasztása, pályaorientációja, munka-tudatossága kiforrottabb lehet." 

Az idén 4135 olyan diákot vettek fel egyetemre, akik legalább 453 pontot értek el a maximális 500-ból. Közülök legtöbben, 695-en választották a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karát. A második a BME Villamosmérnöki Kara, a harmadik a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara, a negyedik pedig az ELTE Bölcsészettudományi Kara lett.  

A legjobb diákok felét hat város, Budapest, Debrecen, Győr, Nyíregyháza, Szeged, Miskolc középiskolái adják. Ezen belül is 1300-nál többen, tehát egyharmadnyian  fővárosi gimnáziumból érkeznek - derül ki a friss rangsorból.

A teljes listát itt nézhetitek meg.

Navracsics Tibor szerint a CEU-ügy még mindig nincs lezárva

Az uniós biztos úgy véli, a CEU ügye még nincs lezárva.