szerző:
Eduline

Franciaország megszigorítja a francia nyelvtudás igazolását az állampolgárságot igénylők számára: "a hétköznapi életben való boldoguláshoz szükséges nyelvismeretet" ezentúl diplomával vagy nyelvvizsgával kell a jelölteknek igazolniuk - derül ki a Hivatalos Közlönyben szerdán megjelent rendeletből.

A francia nyelvtudás eddig is elengedhetetlen feltétele volt a francia állampolgárság megszerzésének. Ezentúl azonban nem a prefektúra tisztviselője ítéli meg az igénylők nyelvismeretét az egyéni meghallgatásokon, hanem a "külföldinek vagy egy (felsőfokú) diploma bemutatásával vagy pedig egy, az állam által elismert szervezet által kiállított nyelvvizsga-bizonyítvánnyal kell azt igazolnia".

A Les Échos című gazdasági napilap belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy "mintegy egymillió olyan külföldi tartózkodik Franciaországban, aki nem beszél franciául". Évente több mint 100 ezer külföldi kapja meg a francia állampolgárságot; több mint nyolcvan százalékuk saját jogon, a többiek francia állampolgárral kötött házasság révén.

MTI