szerző:
Eduline

Betétdíjas műanyagpohárral, kedvezményes kerékpárkölcsönzéssel és a rendezvényhez kapcsolódó "környezetvédelmi adóval" igyekeznek csökkenteni a debreceni Nagyerdő környezetterhelését a Campus Fesztivál szervezői, akik a fiatalokat egyúttal környezettudatosságra ösztönöznék.

Az ország egyik legjelentősebb egyetemista-főiskolás bulija a Campus Fesztivál, amely az ország egyik legszebb környezetében várja a fiatalokat - hangoztatta Papp László, Debrecen alpolgármestere a fesztiválon tartott pénteki sajtótájékoztatóján. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a természetvédelmi terület értékeinek megóvása döntő elvárásuk volt a szervezőktől.

Megítélése szerint ezt mind a szervezőgárda, mind a fesztiválozó fiatalok maradéktalanul szem előtt tartották eddig, így jó döntésnek bizonyult 2009-ben a helyszínválasztás. Sziromi-Nagy Tamás, a "fesztiválzöldítésben" segédkező Zöldövezet Társulás Egyesület elnöke szerint a Campus a Nagyerdő védelme miatt eddig is nagy hangsúlyt fektetett a környezettudatosságra.

Idén először Debrecenben is megjelenik a más fesztiválokon már bevált RE:pohár rendszer, azaz a bulizók visszaváltható poharakat használhatnak. Elmondása szerint egy korábbi fesztivál után 37 ezer poharat mostak el, vagyis ennyi műanyag pohárral kevesebb szemét keletkezett ott. A Campuson ezen kívül kedvezményesen bérelhetnek kerékpárt a vendégek - fűzte hozzá.

Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató is arra biztatta a fesztiválozókat, hogy ne autóval, hanem kerékpárral vagy tömegközlekedéssel jöjjenek. A korábbi évekhez hasonlóan idén is "kivetik az odú-adót": tavaly ebből az önkéntes hozzájárulásból félmillió forint folyt be, amit fásításra és madáretetők kihelyezésére fordítottak. Idén ezt az akciót ajándéktárgyak árusításával is kiegészítik, aminek a bevételét hasonló célokra fordítják.

Miklósvölgyi Péter elmondta: az első két napon a tavalyinál mintegy 10-15 százalékkal több látogatója volt a rendezvénynek, és reményét fejezte ki, hogy a bérlethamisítási botrány nem szegte senki kedvét, hogy kijöjjön a Campus Fesztiválra.

MTI