szerző:
Eduline

Bár a többletpontok rendszere 2011-ben is változik, a középiskolai jegyekért és az érettségin elért eredményért ugyanannyi pont jár, mint tavaly. Hogyan lehet kiszámolni a tanulmányi pontszámot, és mikor lehet megduplázni az érettségiért kapott pontokat?

Problémák vannak az iskolában vagy az egyetemen? Nem tudsz eligazodni a házirend és a jogszabályok útvesztőjében? A tanulmányi osztályon csak vonogatják a vállukat a felvetéseidre? Írj nekünk az [email protected] -ra, és megkeressük az illetékeseket!
A tanulmányi eredményekért legfeljebb 200 pontot kaphatsz: az öt középiskolai tárgy – a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy idegen nyelv és egy szabadon választott tárgy – két utolsó év végi érdemjegyét összeadják, majd kettővel megszorozzák. A másik 100 pont az érettségi bizonyítványban szereplő százalékos eredmények átlaga.

Pontszámító kalkulátorunkat itt próbálhatod ki, a magyarországi egyetemek és főiskolák teljes rangsorát pedig itt találod.

Akár kétszáz pontot is érhet az érettségin elért eredmény
©

Újabb 200 pontot az adott szakon kötelező vagy kötelezően választható két érettségi tárgyból elért százalékos eredmények alapján számítanak ki, vagyis nem az összes érettségi vizsgát veszik figyelembe. Ha az emelt szintű érettségin legalább 30 százalékos eredményt érsz el, az érdemjegytől függetlenül megkapod a 40 többletpontot – legfeljebb két tárgyból számíttathatod be az emelt szintű vizsgáért járó pontokat, vagyis maximum 80 pluszpontot zsebelhetsz be.

Ha a régi érettségi rendszerben, vagyis 2005 előtt vizsgáztál, külön szabályok alapján kell kiszámolnod a pontjaidat: az ötösért 100 pontot, a négyesért 79-et, a hármasért 59-et, a kettesért pedig 39 pontot kapsz. Azoknak, akik 1974-ben érettségiztek, jegyek helyett szöveges értékelés szerepel a bizonyítványukban, ám ezeket is át lehet váltani felvételi pontokká: a megfelelt 79 százalékot, a jól megfelelt pedig 100 százalékot ér a középszintű érettségin.

Hogyan kell kiszámolni a többletpontokat? Cikksorozatunk első két részét itt találod: nyelvvizsgapontok, hátrányos helyzet és OKTV.

Hogyan számíthatod ki a pontjaidat?

Tegyük fel, hogy idén érettségizel a gimnáziumban. Matematikából emelt szintet választottál, angolból van egy B2 komplex, vagyis egy középfokú C típusú nyelvvizsgád, a tanulmányi és érettségi eredményeid a következőek:

Tantárgy Középiskola 11. évfolyam, év végi eredmény Középiskola 12. évfolyam, év végi eredmény Érettségi eredmény százalékban Érettségi szintje
Magyar nyelv és irodalom 4 (irodalom) + 5 (nyelvtan)=4,5 4 (irodalom) + 4 (nyelvtan)=4 78 százalék közép
Történelem 5 4 76 százalék közép

Matematika

5 5 85 százalék emelt
Angol nyelv 4 4 84 százalék közép
Választott tantárgy 4 5 - -
Választott érettségi tantárgy - - 70 százalék közép
Összesen 22,5 22 78,6

Tanulmányi pontszámok
: az év végi jegyek összege 44,5, ezt kell megszoroznod kettővel, vagyis a középiskolai eredményeid alapján 89 pontot kapsz. Az érettségi százalékos eredményeid átlaga 78,6, egész számra kerekítve 79. Összesen tehát 168 tanulmányi pontot szerzel a kétszázból.

Érettségi pontszámok: kereskedelem és marketing szakon a matematika, történelem, gazdasági ismeretek, idegen nyelv és a szakmai előkészítő tárgy közül kell kettőt választanod. Ha a két legjobb eredményűt, az angolt és a matematikát választod, összesen 169 pontot zsebelhetsz be.

Többletpontok: az angol középfokú C típusú nyelvvizsgáért 28 pontot, a matematikából tett emelt szintű érettségiért pedig 40 pontot kapsz, összesen tehát 68 pontot.

Minden felvételizőnek kétféle módon lehet megállapítani a többletpontok nélküli pontszámát: az egyik a tanulmányi és az érettségi pontok összege (példánkban ez 337 pont), a másik az érettségi pontok kétszerese (példánkban ez 338 pont). Amikor az Oktatási Hivatal kiszámítja az összpontszámot, a kettő közül mindig a magasabbat veszi figyelembe.

eduline