szerző:
Eduline

Akár 64 ezer dollárt, vagyis 12 millió forintot is kereshet évente egy pályakezdő vegyészmérnök az Egyesült Államokban, de a közgazdászok, a repüléstechnikai mérnökök és az informatikusok is legalább 40-50 ezer dollárt visznek haza.

Olaj- és gázmérnökök: magas kezdőfizetések
©
Az Education Portal a PayScale bérkalkulátor és az amerikai munkaügyi statisztikai hivatal adatai alapján állította össze a legjobban fizető szakmák listáját. A rangsor azt mutatja meg, hogy az alapképzés elvégzése után mennyit lehet keresni évente az adott szakterületen pályakezdőként és tizenöt éves tapasztalattal - az Egyesült Államokban Öt egyetem, ahol a végzősök többsége azonnal állást talál: a munkaerő-piaci rangsort itt találod.

1. Olaj- és gázmérnök
Átlagos kezdő fizetés: 93 000 dollár
Tizenöt éves munkatapasztalattal: 157 000 dollár
Az olaj- és gázmérnökök olaj és gáz kitermeléséhez terveznek eszközöket, fúrásokat felügyelnek, olaj- és gázcégeknél végeznek technikai tanácsadást.

2. Repüléstechnikai mérnök
Átlagos kezdő fizetés: 59 400 dollár
Tizenöt éves munkatapasztalattal: 108 000 dollár
A repüléstechnikai mérnökök légi- és űrutaztatásban használt berendezések – például szimulátorok, repülési eszközök, számítógépes és kommunikációs rendszerek, kilövő- és nyomkövető szerkezetek – tervezésével, működtetésével és hibaelhárításával foglalkoznak, tesztrepülési adatokat vesznek fel és analizálnak.

3. Vegyészmérnök
Átlagos kezdő fizetés: 64 800 dollár
Tizenöt éves munkatapasztalattal: 108 000 dollár
A vegyészmérnökök kémiai anyagok és termékek előállítását végzik. A kémia, a fizika és a mérnöki ismeretek ötvözésével dolgoznak ki olyan technikákat, amelyekkel - többek között - műanyagot, szintetikus gumit, mosószert, benzint, cementet, papírt és más anyagokat lehet gyártani.

4. Villamosmérnök
Átlagos kezdő fizetés: 60 800 dollár
Tizenöt  éves munkatapasztalattal: 104 000 dollár
Az elektromos berendezések és rendszerek tervezésével, működtetésével és hibaelhárításával foglalkozó mérnökök az ipari, az állami, a kereskedelmi és a tudományos szektorban egyaránt el tudnak helyezkedni.

5. Atomtechnikus
Átlagos kezdő fizetés: 63 900 dollár
Tizenöt éves munkatapasztalattal: 104 000 dollár
Ezek a szakemberek a mérnöki és nukleáris tudomány elméletei segítségével végeznek atomtechnikai kutatásokat, nukleáris energia és hulladékok ellenőrzésére, kibocsátására és hasznosítására alkalmas berendezéseket terveznek.

6. Alkalmazott matematikus
Átlagos kezdő fizetés: 56 400 dollár
Tizenöt éves munkatapasztalattal: 101 000 dollár
Az alkalmazott matematikusi diplomával sok terület közül lehet választani: ilyen például az adatbányászat, a digitális képalkotás, a pénzügy és a gazdaság, a környezettudomány és a klimatológia. Egyes szakterületeken azonban elvárás lehet a mesterdiploma.

Az alkalmazott matematika is sikerszak - legalábbis az Egyesült Államokban

7. Orvosbiológiai mérnök
Átlag kezdő fizetés: 54 800 dollár
Tizenöt éves munkatapasztalattal: 101 000 dollár
Az orvosbiológiai mérnökök gyógyításban használt rendszereket és termékeket terveznek, működtetnek és javítanak a biológia, a biomechanika és a mérnöki tudományok segítségével. Egészségügyi információs rendszerekkel, orvosi eszközökkel, protézisekkel, egészségügyi menedzsmenttel és beteggondozási rendszerekkel kapcsolatban is végeznek kutatásokat.

8. Fizikus
Átlag kezdő fizetés: 50 700 dollár
Tizenöt éves munkatapasztalattal: 99 600 dollár
A legtöbb tudományos szervezet elvárja, hogy fizikusai mesterdiplomával rendelkezzenek, de már az alapképzés elvégzése is elegendő technikusi vagy kutatóasszisztensi pozíciók betöltésére.

9. Informatikus
Átlag kezdő fizetés: 61 200 dollár
Tizenöt éves munkatapasztalattal: 99 500 dollár
Bár a pályakezdők az Egyesült Államokban viszonylag magas fizetést kapnak, bérük nem emelkedik gyorsan az évek során. Szoftverek és hardverek fejlesztésével foglalkoznak.

10. Közgazdász
Átlag kezdő fizetés: 48 800 dollár
Tizenöt éves munkatapasztalattal: 97 800 dollár
Közgazdászdiplomával elsősorban pénzügyi, biztosítási vagy üzleti területen lehet elhelyezkedni. A gazdasági elemzői és a kormányzati pozíciókhoz általában mesterdiploma, sőt doktori fokozat kell.

A helyzet - Magyarországon

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett Diplomás pályakövetés 2009-2010 elnevezésű programjában csaknem ötezer, 2007-ben diplomázott hallgatót kérdeztek meg a diplomázásuk óta eltelt időszakról. A kitöltött kérdőívek elemzéséből kiderült, a tévhitekkel ellentétben a bölcsészként, illetve a jogi karon végzett hallgatók is rövid időn belül találtak állást, az összes képzési területen átlagosan három hónapos álláskeresési időszakkal kellett számolni. Kivételt jelentenek az orvosi és egészségtudományi területen diplomázók, nekik átlagosan két és fél hónap alatt akadt állásuk. A kutatás nem tér ki arra, hogy a munkakörük a végzettségnek megfelelő pozíció volt-e, az viszont kiderült, hogy munkájuk szakmai, tartalmi részével elégedettek.

TOP 5 pozíciók az Egyesült Királyságban 2010-ben
Top 5 pozíciók Magyarországon 2010 (bruttó)
Vállalatvezető, szervezetvezető: 2 660 315 Ft/hó Gazdasági, érdekképviseleti vezető: 1 195 907 Ft/hó
Orvos: 2 186 601 Ft/hó Igazságszolgáltatási felsővezető: 908 907
Pilóta, légiirányító: 1 864 938FT/hó Törvényhozó, miniszter, államtitkár: 890 479
Kormányzati vezető pozíciók: 1 711 408 Ft/hó Légiirányító: 861 782
Fogorvos: 1 639 485 Ft/hó Értékpapír- és devizakereskedő: 750 556
Forrás: Guardian Forrás: HVG/ÁFSZ

A fizetésről már kevésbé volt ilyen pozitív véleményük, főként a pedagógiai, orvos- és egészségtudományi, természet- és társadalomtudományi szakmák végzettjei tartják alacsonynak kezdő bérüket. A kutatás során megkérdezett egykori hallgatók kezdő bére átlag nettó 135 ezer forint volt. Az összeg az ugyanabban a pozícióban régóta dolgozó kollégákhoz képest alacsonyabb, de már jobban keresnek a fizikai munkát végzőknél. Mennyit keresnek a BA- és BSc-diplomások? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

eduline