szerző:
Eduline

Meghaladta a tízmilliót az Europass önéletrajzot használók száma, sőt egyre népszerűbb a speciális oklevélmelléklet és a nyelvi útlevél is. Mit kell tartalmaznia az önéletrajznak, hogyan érdemes hozzáfognod a megírásához, és mit érdemes kihagyni a bemutatkozásból? A legfontosabb tudnivalók.

Az Europass portfólió öt dokumentumból áll. Az Europass önéletrajzot és az Europass nyelvi útlevelet online mindenki kitöltheti az Europass portálon huszonhat nyelven felkínált útmutató segítségével, viszont az Europass oklevélmellékletet, az Europass bizonyítványkiegészítőt és az Europass mobilitási igazolványt azok az egyetemek és főiskolák, szakiskolák vagy OKJ-s képzéseket szervező intézmények adják ki, ahol a végzettséget megszerezted.

Az Europass önéletrajz tulajdonképpen egy rugalmas formanyomtatvány, amely a megszokott formátumot követi, néhány plusz információval kiegészítve azt: mindenképpen szerepelnie kell benne a személyes adataidnak, a megpályázott munkakörnek, a szakmai tapasztalataidnak, a tanulmányoknak, a nyelvtudásnak, az egyéni készségeknek és kompetenciáknak, illetve további információknak, például referenciáknak.
Minek kell szerepelnie az önéletrajzban?
©

Szakmai tapasztalat és tanulmányok: hogyan töltsd ki?

A szakmai tapasztalatok részletezésénél kronológiailag visszafelé haladj, vagyis legfölülre kerüljön a legutóbbi munkahelyed, majd alá a régebbiek. A főbb tevékenységek és feladatkörök megadásánál ne csupán a beosztásod hivatalos elnevezését írd be, hanem pár szóban körvonalazd, hogy milyen programokat használtál, voltak-e beosztottjaid, milyen feladatokért voltál felelős.

Fontos szabály: az önéletrajz tanulmányi részében mindig pontosan add meg, hogy milyen végzettséged van (érettségi, BA-, Bsc- vagy mesterdiploma, OKJ-s végzettség stb.), melyik intézmény melyik karára és szakjára jártál, és érdemes néhány fontosabb, a megpályázott munkakörhöz kapcsolódó tantárgyat is összegyűjteni. Ha van diplomád, az érettségit nem feltétlenül kell feltüntetned, hacsak nem szakmai érettségit szereztél.

Ha beszélsz idegen nyelveket, az Europass önéletrajzban a Közös Európai Referenciakeret (KER) szintjeit használd. Az A1 a minimumszint, az A2 pedig az alapszint, a B1 a küszöbszint, a B2 a középszint, a C1 a haladó, a C2 pedig a mesterfok, a szintek részletes leírását itt találod. A készségeknél és kompetenciáknál a megpályázott munkához leginkább passzoló jellemvonásaidat emeld ki.

Sok pályázó közül választhatnak a cégek: sok múlik az önéletrajzon
©

Magyarországon is egyre népszerűbb

Az Europass dokumentumok közül a legnépszerűbb az önéletrajz, melynek használóinak száma a nemzeti Europass-honlapok összesített adatai szerint idén októberben átlépte a tízmilliót, a kitöltött nyelvi útlevelek száma pedig elérte a 201 ezret. 2005-ben az online alkalmazás segítségével elkészített önéletrajzok és nyelvi útlevelek együttes száma 123 ezerről indult, idén pedig már túllépte a 3,5 milliót.

Magyarországon is egyre többen ismerik az Europasst, a harminckét országból érkező látogatottsági adatokat sorrendbe állító listán Magyarország a hatodik helyen áll idén, megelőzve például Nagy-Britanniát, Franciaországot és Ausztriát. Az Europasst használók majdnem fele 25 évesnél fiatalabb; harmaduknak nincs korábbi munkatapasztalata, és csak töredékük rendelkezik öt évnél több tapasztalattal. A külföldi munkakeresés mellett az önéletrajzot egyre többen használják hazai állások megpályázására is.

eduline