szerző:
Eduline

Gyógyszerfejlesztéshez kapcsolódó vizsgálatokat tudnak elvégezni azokkal a műszerekkel, melyeket uniós támogatással és az Egis Nyrt. hozzájárulásával vásárolt meg a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara.

Az oktatásban és kutatásban egyaránt használható öt műszer mintegy 190 millió forintba került, az összeg 90 százalékát uniós támogatás fedezte, a 20 millió forintnyi önrészt pedig az Egis Nyrt. biztosította - mondta Révész Piroska, az SZTE GYTK gyógyszer-technológiai intézetének vezetője eszközök átadásakor.

A berendezésekkel többek között szilárd gyógyszer-hatóanyagok vizsgálatát tudják elvégezni. Ellenőrizni tudják például, hogy milyen kapcsolat alakul ki a hatóanyag és a gyógyszerek készítése során használt segédanyagok között, a kémiai térképezés során pedig a gyógyszerek hatóanyag-eloszlását derítik föl. Az egyik eszközzel élő állati vagy emberi bőrszövetben tudják vizsgálni, hogy a különböző krémek hatóanyagai bejutnak-e a mélyebb rétegekbe - közölte az oktató.

Egy másik eszköz a gyógyszerek roncsolásmentes vizsgálatára alkalmas, akár a csomagolás megbontása nélkül is ellenőrizni tudják a tabletták összetételét, hatóanyagtartalmát. Az országban egyedülálló porröntgennel pedig többek között azt tanulmányozzák, miként befolyásolja a termékek minőségét a hőmérséklet és a páratartam változása - magyarázata a professzor.
    
MTI