szerző:
Eduline

Szinte valamennyi, pénzügyekkel kapcsolatos hatáskörétől megfosztja a kormány Hiller István oktatási minisztert – írta keddi számában a Magyar Nemzet az Oszkó Péter pénzügyminiszter által benyújtott salátatörvényre hivatkozva.

A lap úgy tudja, hogy Hiller István még az érettségi tárgyakról sem dönthet önállóan, és nem kizárt, hogy jövőre már az általános és középiskolai felvételiért is fizetni kell.

A Magyar Nemzet szerint jövőre Hiller István csak Oszkó Péter hozzájárulásával állapíthatja meg a tankönyvvé nyilvánítás díját, az érettségi, illetve egyéb szakmai vizsgák vizsgaelnökeinek, illetve a különböző közoktatási szakértőknek a díjazását. A pénzügyminiszter egyetértése kell majd az iskolai felvételi eljárás díjának megszabásához is.

Jelenleg az általános és középiskolai eljárásért sem kell fizetni. Az eljárási díj törvényben rögzítése azonban lehetővé teszi, hogy a jövőben ezért is pénzt kérjenek a szülőktől - írta a lap. Jövőre az oktatási miniszter helyett a kormány dönti majd el, hogy melyik tárgyból lehet érettségi vizsgát tenni, és melyikből nem.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az ügy hátterében a kétszintű vizsgarendszer hatalmas költségigénye áll, amit jövőre nem lesz miből kifizetni, mert a költségvetési javaslat szerint a kormány harmadára, a jelenlegi egymilliárd forintról 338 millió forintra csökkenti az érettségi vizsgák megszervezésének és lebonyolításának támogatását.


mti