szerző:
Eduline

Ha diplomáztatok, de szeretnétek szakmát tanulni, vagy nem sikerült a felvételi, és nem akartok kiesni a rutinból? Ilyenkor érdemes megnézni az OKJ-s képzéseket. Öt fontos dolgot emeltünk ki, amit érdemes tudnotok, mielőtt képzést választanátok.

1. A diplomások is két OKJ-s szakmát szerezhetnek ingyen

Akkor is jelentkezhettek OKJ-képzésre nappali tagozatra, ha van már diplomátok, de nem léptétek túl a korhatárt. Ilyen esetben az sem számít, hogy államilag finanszírozott képzésen szereztétek meg a diplomátokat.

©

2. Nem vesznek el a kedvezmények

Az ingyenes OKJ-s képzések iskolarendszerűek, ezért diákigazolványt igényelhetnek a tanulók. Nappali tagozaton nappalis, esti tagozaton estis diákigazolványt.

Ingyenes OKJ-s képzést kerestek? Itt kezdjétek el a böngészést

Hol érdemes elkezdeni a keresgélést, ha államilag támogatott formában szeretnétek tanulni egy OKJ-s képzésen? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Szeretnék elvégezni két OKJ-s képzést az érettségi után. Úgy hallottam, ezt megtehetem államilag támogatott formában. Hol találok ingyenes OKJ-s képzéseket? Az első és a második szakképesítés megszerzése valóban ingyenes, vannak azonban feltételek, amelyeknek meg kell felelni ahhoz, hogy ingyen tanulhassatok.

3. Sajnos nem minden OKJ-s képzés ingyenes

A felnőttképzéseket nem iskolarendszerű oktatásban hirdetik meg, ezért nem is ingyenesek, és nem jár a tanulóknak diákigazolvány sem. Persze van előnye is, hiszen rugalmasabb időbeosztásban, rövidebb idő alatt szerezhettek szakmát, mint az ingyenes, iskolarendszerű képzéseken.

4. Ha jól tanultok, jól is járhattok

A hiányszakmákat tanuló diákok tanulmányi eredményeiktől függően ösztöndíjat kaphatnak. A hiányszakmák listáját minden évben a megyei fejlesztési és képzési bizottságok állítják össze.

5. Jól kell időzíteni a választást

Ha nem kerültetek be egyetemre vagy főiskolára, akkor érdemes időben dönteni. Az ingyenes OKJ-képzések szeptemberben indulnak, vagy keresztféléves képzések esetén februárban.

Ingyenes OKJ-s képzést kerestek? Itt vannak a legfontosabb információk

Szívesen tanulnátok szakmát, de nem tudjátok, pontosan hogyan is működik az OKJ-s rendszer? Most összegyűjtöttünk pár fontos kérdést, amire érdemes tudni a választ, mielőtt belekezdenétek. Milyen formában zajlanak szakképzések? A szakképzési rendszer több formában ad lehetőséget a szakmát tanulóknak az oklevelek megszerzésére: a közoktatás részét képező iskolai rendszerű szakképzés, az iskolarendszeren kívüli szakképzés keretei között.