szerző:
Eduline

2018 júliusától a KRESZ-tanfolyam és a KRESZ-vizsga díját is visszaigényelhetik az államtól azok, akik a vizsga napján még nem töltötték be 20. életévüket. De hogyan zajlik majd a visszaigénylés? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Szeretnék jövőre jogosítványt szerezni, 18 éves vagyok. Olvastam, hogy visszatérítik a díját jövőre. Mennyi pénzt lehet visszakapni?

A B kategóriás jogosítványhoz szükséges KRESZ-tanfolyam díja általában 15-25 ezer forint, a vizsga díja pedig 4600 forint, így a visszatérítés fedezheti ezeket a költségeket. A visszafizetést akkor igényelhetizrk, ha vizsga napján még nem töltöttétek be a 20. életéveteket.    

Az utólagos visszatérítést elektronikusan is lehet majd igényelni, az ezzel kapcsolatos teendőket a Magyar Államkincsár intézi majd.

Több tízezer forintos kiadást jelent a jogosítvány megszerzése

A legtöbb budapesti autósiskolában 150 ezer forintért hirdetik az "akciós" tanfolyamokat, vagyis legalább ennyit kell fizetniük azoknak, akik B kategóriás jogosítványt szereznének. Ha elsőre nem sikerül valamelyik vizsga, ezért pótórákat kell venni, vagy "normál" árú tanfolyamra iratkoztok be, akár 200 ezer forintot is elvihet a jogsiszerzés.