szerző:
Eduline

Ha szeretnétek idén nyáron dolgozni, sok szabályra oda kell figyelnetek. Soroljuk, pontosan mire.

 Legyen írásos munkaszerződés

A munkaszerződésnek tartalmaznia kell az alapbért, a munkavégzés helyét és a munkakört. Az már a szerződő feleken múlik, hogy a bért milyen ütemezés szerint kapja meg a munkavállaló, ez lehet napi, heti vagy havi kifizetés. Ugyanakkor a bér mértékét törvény szabályozza, a minimálbér az alap, aminél kevesebbet nem lehet fizetni egy ledolgozott hónap után.

©

Fontos, hogy a 18. életévét be nem töltött személy munkaszerződésének tartalmaznia kell a törvényes képviselő hozzájárulását is, ellenkező esetben a dokumentum érvénytelen.

Be is kell jelenteni

A munkaadónak a tanuló munkaviszonyát be kell jelenteni az adóhatósághoz, ennek hiányában a foglalkoztatás "feketének" minősül. A diákok az Ügyfélkapun keresztül tudják ellenőrizni, hogy munkáltatójuk eleget tett-e bejelentési kötelezettségének.

Bejelentésetekre, adózásotokra olyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra, kivéve, ha diákszövetkezeten keresztül álltok munkába.

Diákmunkát vállalnátok a nyáron? Akkor rátok is vonatkozik a NAV figyelmeztetése

Összegyűjtötte az adóhivatal, mi mindent kell tudnotok, ha nyári munkára mennek. A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak - figyelmeztetett a NAV. Bejelentésükre, adózásukra olyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében, kivéve, ha diákszövetkezeten keresztül állnak munkába.

A jövedelem adóköteles

A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, de teljesítménybérben is. A munkavállalónak azonban mindenképp meg kell kapnia a minimálbért, ami 8 órás foglalkoztatásnál bruttó 138 000 forint.

A diákmunkával szerzett jövedelem néhány foglalkoztatási formát kivéve adóköteles. A személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó jövedelméből. 

250-300 ezer forintot is kereshetnek azok a diákmunkások, akik a Balatonnál dolgoznak

Legalább 1000-1200 forintos órabért fizetnek a balatoni vendéglátósok a diákmunkásoknak, de így sincs elég munkavállaló. Abban bíznak, ha véget ér az iskola, befejeződik az egyetemeken a vizsgaidőszak, talán kapnak alkalmazottakat. „Volt itt két lány, váltásba szántam őket, de már a múlt hétvégén soknak találták a munkát, pedig még igencsak takaréklángon égtünk - bosszankodott.

Munkaidő

A fiatalkorú munkavállaló napi munkaideje legfeljebb 8 óra lehet, illetve nem végezhet éjszakai munkát, azaz 22 óra és reggel 6 óra között nem foglalkoztatható. A fiatal munkavállaló részére legfeljebb egy heti munkaidőkeret rendelhető el. Két munkanap között legalább 12 óra pihenőidőt, minden héten két pihenőnapot kell biztosítani.

Jár a szabadság

A nyári munkát végző diákoknak is jár az éves rendes szabadság, a naptári évnél rövidebb foglalkoztatásnál az éves szabadság időarányos részét vehetik igénybe: ha tehát a diák 1 hónapig dolgozik, akkor a 20+5 nap szabadság 1/12-ed része, vagyis 2 nap szabadság jár neki. Szintén fontos, hogy az egyenlő bánásmód - az egyenlő munkáért egyenlő bér - elvének a diákoknál is érvényesülnie kell.

Diákmunkát kerestek? Itt nézzetek körül.

Akár 230 ezer forintot is lehet keresni diákmunkásként: itt vannak a 2018-as fizetési adatok

A Pénzcentrum utánajárt, hogy egyes cégeknél melyek a legnépszerűbb munkakörök, hány diákot fogadnak, és hogy mennyit lehet keresni. Különböző nagy cégeket, hipermarketeket kérdezett a Pénzcentrum arról, hogy mekkora számban fogadnak diákmunkásokat a nyári szezonban. Kiderült, hogy melyek a legnépszerűbb munkakörök, a fizetésnek is utánajártak.