szerző:
Eduline

Összegyűjtötte az adóhivatal, mi mindent kell tudnotok, ha nyári munkára mennek.

©

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak – figyelmeztetett a NAV. Bejelentésükre, adózásukra olyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében, kivéve, ha diákszövetkezeten keresztül állnak munkába.

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szak- vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezért ha a diák még nem rendelkezik vele, a NAV-nál tud adókártyát igényelni - írja a hvg.hu.

A munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján – tették hozzá.

Idén is lesz állami diákmunkaprogram, 103-135 ezer forintos fizetést lehet kapni

A Pénzügyminisztérium 2018-ban is meghirdeti a nyári diákmunka programot 3 milliárd forintból, amelynek keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak munkalehetőséget - nyilatkozta Varga Mihály. A pénzügyminiszter elmondta, a programban új elemként jelenik meg, hogy - az erős munkaerő-kereslet kielégítése érdekében - a területi, települési önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett ezentúl a mezőgazdaság és vendéglátás területén működő vállalkozások esetében is támogatható a diákok legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatása.

A diákmunkával szerzett jövedelem néhány foglalkoztatási formát kivéve adóköteles. A személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó jövedelméből. Ha munkaviszonyban vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie, ezt szintén a munkáltató vonja le.

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – munkaszerződéshez, mely csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes.

A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 138 000 forint.

Ha a diákok egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoznak, például alkalmi vagy idénymunkán, akkor ebben az esetben nem kötelező a szerződést írásba foglalni.

Diákmunkát kerestek? Itt nézzetek körül.

Akár 2000 forintos órabérért is dolgozhattok, ha ezeken a helyeken vállaltok diákmunkát

Óriási az igény a fiatal munkaerőre, és meg is fizetik őket: a minimális órabér is közel 1000 forint, de van olyan hely is, ahol óránként 2000 forintot kereshettek Az IT, illetve mérnöki feladatok valóban a legjövedelmezőbbek, valaminz a nyelvtudást igénylő munkák - írja a Pénzcentrum..