szerző:
Eduline

Nem minden elsőéves kap kollégiumi helyet, a túljelentkezés ugyanis jelentős. Aki albérletben lakik, folyamatosan figyeli az árakat, hátha talál egy olcsóbb lakást. Most az amerikai albérlet közvetítő portál, a rentcafe.com adatait vetette össze a magyar piaccal az Otthon Centrum.

©

Budapesten nagyon sok kerületben szinte kifizethetetlenek az árak, azonban vannak olyan külső kerületek is, ahol érdemes körbe nézni. A Napi.hu azt írja, hogy idei év első három negyedévében kiadott lakásainak adatait a tavalyi év egészének átlagához viszonyítva a legnagyobb mértékben az első kerületben emelkedtek a bérleti díjak, míg a legdrágábbnak számító belső pesti kerületekben stabilizálódni látszik az albérlet-piac.

Frankfurtban, Bécsben az átlagos budapesti bérleti díj közel dupláját kell kifizetni az albérlőknek, a legdrágább kerületek átlagához képest is 10 százalékkal drágább a lakásbérlet, míg Amszterdam, Koppenhága vagy a svájci nagyvárosok bérleti díja többszörösei a fővárosi albérleti díjaknak.

A RENTCafé cikkéből az is kderül, hogy Európán túl kitekintve a hazai bérleti díjakhoz leginkább a távol-keleti nagyvárosok, Peking, Sanghaj és Szöul bérleti díjai hasonlítanak, ahol átszámítva 2500-3000 forint egy négyzetméter bérleti díja. 

Így alakulnak az albérletárak Budapesten, az egyetemi kampuszok környékén

Utánajártunk, mennyibe kerülnek az albérletek a nagyobb egyetemi kampuszok kerületeiben. Nem minden elsőéves kap majd kollégiumi helyet, a túljelentkezés ugyanis jelentős. Ha már most sejtitek, hogy nem lesz elég pontotok a sikeres kollégiumi jelentkezéshez, nem árt időben elkezdeni albérleteket nézni, mert a legjobbak gyorsan gazdára találnak.