szerző:
Eduline

140 085 forint - ennyit keresnek az orvosi és egészségügyi képzésen végzett pályakezdők a diplomáspálya-követési...

©

140 085 forint - ennyit keresnek az orvosi és egészségügyi képzésen végzett pályakezdők a diplomáspálya-követési rendszer 2012-es adatai szerint. Ez az összeg majdnem 20 ezer forinttal kevesebb, mint a friss diplomások 159 150 forintos átlagfizetése - igaz, ők tudnak a legrövidebb idő - átlagosan 2,21 hónap - alatt elhelyezkedni, olvasható a HVG rangsor - Diploma 2014 kiadványban.

"A pályakezdő diplomások munkanélküliségi aránya az e felmérésre válaszolók önbevallása szerint 6,4 százalék, ám az orvosi és egészségügyi képzésterületen végzetteké ennél jóval alacsonyabb, 3,5 százalék. A diploma megszerzésekor a végzettek közel egyharmada már főállásban volt, jócskán elmaradva az összes felmért körében rögzített 44,8 százalékos aránytól" - olvasható a kiadványban.

Az orvos- és egészségtudományi diplomát szerzők 6,5 százaléka más szakterületen, 14 százalékuk pedig felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben tudott elhelyezkedni. A felmérés idején a végzettek 11,3 százaléka dolgozott külföldön. A férfiak átlagosan 15 ezer forinttal többet keresnek, mint a nők.

Milyen fizetésre számíthatnak a különböző egyetemeken, főiskolákon végzettek? Itt találjátok az intézményekre lebontott adatokat. A HVG felsőoktatási rangsoráról itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!