szerző:
Eduline

Az oktatás nem megfelelő minősége is okolható azért, hogy rengeteg a betöltetlen álláshely országosan. Csak az informatikai szektorból egy siófoknyi ember hiányzik.

©

Egyre több betöltetlen álláshely van az országban, a Világgazdaság a KSH adataira hivatkozva azt írja, az idei első negyedévben a duplájára nőtt az üresen maradt munkahelyek száma.

Idén az első három hónapban a vállalatok 36 ezer munkavállalót szerettek volna felvenni, de nem sikerült megfelelő jelentkezőket találniuk – írja a lap.

 

Az ágazatok tekintetében legrosszabb helyzetben az informatikai és kommunikációs szektor van, ahol 2016 első negyedévében az állások 3,5 százalékát, csaknem 2900-at nem tudtak betölteni. A lap szerint ennél még nagyobb lehet a hiány, mert bizonyos álláshelyeket már meg sem pályáztatnak.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége szerint 22 ezer betöltetlen informatikai álláshely van az országban. Ez csaknem annyi, mint Siófok teljes lakossága.

 

A Világgazdaság szerint a munkaerőhiány oka lehet a lakosság számának csökkenése és az elvándorlás. Utóbbi főleg a jól képzett, diplomás munkaerőt érinti. A lap szerint az oktatás minősége is okolható a hiányért, ami már a gazdasági növekedést veszélyezteti.