szerző:
Eduline

Bizonytalanság, kishitűség és alacsony kockázatvállalási hajlandóság jellemzi a mai magyar fiatalokat - derül ki a...

©

Bizonytalanság, kishitűség és alacsony kockázatvállalási hajlandóság jellemzi a mai magyar fiatalokat - derül ki a Bridge Budapest megbízásából, a Kutatólabor által készített reprezentatív kutatásból. A 20 és 35 év közötti magyar fiatalok többsége itthon építene karriert, de úgy gondolják, Magyarországon minden a kapcsolatokon múlik - írja az Origo.

A fiatalok 92 százaléka szerint a munka világában a kiszolgáltatottság és a bizonytalanság ma sokkal nagyobb, mint eddig bármikor. Bár nagy részük itthon szeretne karriert, a környezetet és a lehetőségeiket negatívan ítélik meg, jobb lehetőségért nagy részük akár végleg is külföldre költözne.

A kutatásból az látszik: a fiatalok szeretnék megvalósítani az álmaikat, de azt nem látják, itthon hogyan tehetnék ezt meg. Nem mernek kockáztatni, minden második válaszadó pedig kétli, hogy karriert tud építeni Magyarországon.

A fiatalokat vonzza a szabadság, ám annak ellenére, hogy ötből hárman az önállóságot választanák az alkalmazotti státusz helyett, nagy többségük (68 százalékuk) mégis arra számít, hogy még tíz év múlva is alkalmazottként fog dolgozni. Saját vállalkozást is alig több mint egynegyedük tervez indítani. Mindössze a válaszadók egyötöde (18 százalékuk) vállalná a bizonytalanságot a nagyobb jövedelemért, négyötödük (82 százalékuk) a biztosabb, de alacsonyabb jövedelmet biztosító munkát választaná.

Ha lenne lehetősége, a fiatalok közel fele (45 százaléka) végleg elköltözne Magyarországról. A legfontosabb ok a pénz, de egy más társadalom és kultúra megismerésének lehetősége is fontos szempont. 60 százalékuk azonban - hosszú távon - Magyarországon szeretne karriert építeni.

A válaszadók 92 százaléka szerint az ország lakosságának nagy része egyik napról a másikra él, ugyanakkor saját helyzetüket ennél pozitívabban ítélik meg: a fiatalok fele számít arra, hogy saját szakmájában tud karriert építeni a következő 10-15 évben Magyarországon. Tízből kilenc válaszadó úgy gondolja, hogy minden a kapcsolatokon múlik, és szintén ennyien gondolják, hogy mindenki maga felelős a saját boldogulásáért.