szerző:
MTI

A korábban bezárt berlini Tempelhof repülőtéren épülhet meg a Berlini Központi Könyvtár, amelynek a tervek szerint...

A korábban bezárt berlini Tempelhof repülőtéren épülhet meg a Berlini Központi Könyvtár, amelynek a tervek szerint 2020-ra kell elkészülnie. A 60 ezer négyzetméteres új épületben az elektronikus adatbázis mellett 3,4 millión nyomtatott kiadványnak is helyet kell biztosítani. Claudia Lux, a könyvtár alapítványának igazgatója reméli, hogy az új létesítmény építészeti jelkép is lesz majd.

A bezárt Tempelhof repülőtér

Az SPD és a CDU a berlini koalíciós tárgyalásokon megállapodott már a könyvtárépítésről, amelynek költsége 270 millió euróra (több mint 80 milliárd forintra) tehető. Claudia Lux reményei szerint az épület alapkövét 2016-ig letehetik. Hozzátette: olyan "izgalmas könyvtárat" szeretnének, mint amilyen például az egyesült államokbeli Seattle-ben található.

Az ottani városi könyvtárat a Pritzker-díjas világhírű holland építész, Rem Koolhaas és csapata tervezte, a tagolt homlokzatú üvegpalota azóta emblematikussá vált, ugyanis a funkciókhoz tervezték a furcsa formájú, 11 emeletes épületet. A nem fikciós könyveket például nem termekben, hanem egy 4 emeletes "spirálban" sétálva találják meg a látogatók. Az észak-amerikai könyvtárban emellett hatalmas közösségi tereket is kialakítottak.

A német alapítvány igazgatónője ugyanakkor úgy véli, hogy a berlini könyvtár esetében nem csak már elismert építészek jöhetnek szóba. "Szükségünk van a fiatalokra is, akik tudják, mit jelent a digitális és a mobil kommunikáció" - jegyezte meg Claudia Lux.

A Berlini Központi Könyvtár napi mintegy 5 ezer látogatójával az egyik leglátogatottabb kulturális intézmény a német fővárosban. Az új könyvtár helyének kiszemelt tempelhofi repülőteret majdnem pontosan három éve, 2008. október 30-án zárták be, mert gazdaságtalanul működött.

A berliniek egykori kedvenc repülőtere elsősorban azzal írta be nevét a történelembe, hogy a szovjetek által 1948 júniusában életbe léptetett, Nyugat-Berlin kiéheztetését célzó blokád idején a szövetségesek légihídjának, a világ legnagyobb humanitárius akciójának szimbóluma lett. Az 1949 májusáig tartó blokád hónapjaiban mintegy 200 ezer amerikai és angol repülőgép landolt Tempelhof betonján.