szerző:
Eduline/MTI

Már az állami informatikusképzésen tanulók is igényelhetik a Diákhitel Pluszt. A kamatmentes kölcsön lehetőségével pár nap alatt több százan éltek - tájékoztatta Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója az MTI-t.

A vezérigazgató közleményében felidézte: október közepén megkezdődtek a beiratkozások a kormány által támogatott struktúraváltó informatikai felnőttképzésekre, amelyek mellé maximum 1,2 millió forintos összegben igényelhető a kamatmentes Diákhitel Plusz. Hasonlóan a felsőoktatási Diákhitel Pluszhoz, ez a lehetőség is rendkívül népszerű a jogosultak körében, hiszen kevesebb, mint egy hét alatt, több száz igénylés érkezett a Diákhitel Központhoz.

A Diákhitel Pluszt struktúraváltó felnőttképzés esetén 18. évüket betöltött, de 55 évnél nem idősebb résztvevők kérhetik. Az új terméket igénylők is jogosultak a diákhiteleknél 2018-tól bevezetett családtámogatásra, mely alapján a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a fele, míg a harmadik gyermeknél a teljes diákhitel-tartozás elengedésre kerül.

A Diákhitel Központ a kormány döntése alapján, a koronavírus járvány miatt május 1-től tette elérhetővé a felsőoktatási hallgatók számár a maximum félmillió forintos, teljesen kamatmentes Diákhitel Pluszt. A már eddig is elérhető hallgatói hitelek mellett bevezetett új segítség pár hónap alatt rendkívüli népszerűvé vált a diákok között, októberig több mint 25 ezer hallgató igényelte és jelenleg is napi 80-100 igénylés érkezik a Diákhitel Központhoz - közölte Magyar Péter vezérigazgató.

A felsőoktatási és felnőttképzési Diákhitel Plusz bevezetése alkalmas és hatékony eszköz arra, hogy a koronavírus-járvány idején rendkívüli segítséget kapjanak a felsőoktatásban tanulók és azok, akik átképzéssel, struktúraváltó felnőttképzéssel kívánják bővíteni ismereteiket, képességeiket - hangsúlyozta. Magyar Péter emlékeztetett arra, hogy a kormány döntése alapján 2021 áprilisától a Diákhitel Központ kilép a szak- és felnőttképzés területére és ezzel mintegy 150-200 ezer, 18 és 55 év közötti ember számára válik elérhetővé a hallgató hitelekhez hasonló, rendkívül kedvező feltételekkel igényelhető szabad- és kötött felhasználású képzési hitel. A szakképzésben és a felnőttképzésben igényelhető hitelről itt írtunk korábban.

A héten utalják az általános ösztöndíjakat a szakképzésben tanulók számláira

Szerdán és csütörtökön megérkeznek az általános ösztöndíj-utalások a szakképzésbe járó, elsőéves fiatalok számláira - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!