szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szakképzésben és a felnőttképzésben igényelhető hitelről Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára tájékoztatta az MTI-t.

A képzési hitelt több mint 57 ezer felnőttoktatásban résztvevőnek és mintegy 220 ezer szakképzésben tanuló diáknak lesz lehetősége felvenni.

Az egyre gyorsabban változó munkaerőpiaci igények miatt egyre fontosabbá válik az élethosszig tartó tanulás. Soha nem késő egy jó szakmára váltani - jelentette ki az államtitkár. Az újfajta képzési hitelek azok számára lesznek elérhetőek, akik a 18 és 55 év közötti korosztályba tartoznak és három hónapnál hosszabb képzésre járnak.

Az új képzési hitelek igényléséhez sem hitelbírálatra, sem biztosítékra nem lesz szükség, csak a szak- vagy felnőttképzési jogviszonyt kell majd igazolni. A technikumok és a szakképző iskolák által kínált új ösztöndíjrendszer nem zárja majd ki a hitel felvételét, a kölcsönt az iskoláktól kapott támogatás mellett is lehet igényelni.

Az új kölcsönnek a felsőoktatási diákhitelhez hasonlóan két fajtája lesz: szabad felhasználású hitel és a képzési díjra fordítható kötött felhasználású hitel. A teljesen szabad felhasználású kölcsönt maximum havi 150 ezer forintig igényelhetitek majd. A kamata annyi, mint a Diákhitel1-é, amely jelenleg 1,99 százalék.

A kötött felhasználású képzési hitel pedig kamatmentes, maximálisan felvehető összege az iskolarendszerű szakképzésben és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt képzéseknél igazodik az önköltség díjához, míg az egyéb képzéseknél maximum félmillió forint lesz.

Hamarosan diploma sem kell a Google állásaihoz

A jövőben nem kell diploma annak, aki a Google valamely állására pályázna.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!