szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Felnőttképzők Szövetsége (FVSZ) a felnőttképzés aktualitásairól egyeztetett a minisztériummal a veszélyhelyzetre való tekintettel.

A mai naptól az egész iparágat érintő változások lépnek érvénybe az Innovációs és Technológiai Minisztérium intézkedésére - közölte a Felnőttképzők Szövetsége (FVSZ).

A felnőttképzések a jelen veszélyhelyzetre tekintettel megvalósulhatnak online formában, vagyis a távolléti képzés ezen a területen is életbe lép. Hozzáteszik, hogy amennyiben valaki támogatott felnőttképzésben vesz részt és igazolható a részvétele a távoktatásban, elismert és elszámolható lesz mind a képző, mind a képzett (pl. munkabér és járulékai) esetében.

Visszamenőleg is vezettek be intézkedéseket, vagyis aki a veszélyhelyzet kihirdetése és az új rendelet hatálybalépése közötti kontaktóráról hiányzott, igazolják távollétét. Ami pedig a távoktatást illeti, az személyes jelenlétnek számít.

Komoly akadályok

A személyes jelenlétet igénylő szakmai vizsgák azonban már komoly akadályokba ütköznek, illetve sok olyan képzés van, amelyen a gyakorlati rész vagy a képzés profilja, illetve a résztvevők digitális tudás- vagy eszközhiánya miatt a megjelent rendelet sem tud segíteni - részletezte Zsuffa Ákos, a FVSZ elnöke.

„Ezek a változások nagyon nagy feladat elé állítják a képzőket. Úgy látom, hogy a veszélyhelyzetet követő kihívásokkal teli munkaerőpiaci helyzetben a felnőttképzésre kulcsfontosságú szerep hárul majd a gazdaság működésének helyreállításában és beindításában a várható nagy létszámú átképzések kapcsán” - tette hozzá az elnök.

Digitális oktatás kezdődik a szakképzésben is

A mai naptól a szakképzések is átállnak a digitális oktatásra, online próbálják meg átadni a tananyagot.

 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!