szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeretnétek szakmát szerezni, de nincs érettségitek? Nem tudjátok, hogy milyen képzést lenne érdemes elvégeznetek? Most összegyűjtöttünk néhány OKJ-s képzést, amelyet érettségi bizonyítvány nélkül is megszerezhettek.

Vendéglátóipari tanfolyamok

A vendéglátóipari OKJ-s képzések nagy része érettségi nélkül is megszerezhető, csak nyolc általános szükséges hozzájuk. A szakács tanfolyam 12 hónap vagy 6 hónap alatt, a cukrász tanfolyam 10 hónap vagy 5 hónap alatt, a pincér tanfolyam pedig 8 hónap alatt elvégezehető. Utóbbihoz azonban nem árt, ha rendelkeztek némi nyelvtudással.

Számítógép szerelő-, karbantartó tanfolyam

Ha mindig is érdekelt benneteket az informatika és szerettek számítógépeket szerelni, fejleszteni, akkor ez a 7 hónap alatt elvégezhető tanfolyam jó választás lehet.

Gépkezelő tanfolyamok

Nem véletlenül ezek a legnépszerűbb OKJ-s tanfolyamok, ugyanis ilyen végzettséggel az építőipar, a logisztika, a kereskedelem és a termelőipar területén is könnyen el tudtok majd helyezkedni. A végzettség pedig nagyon gyorsan megszerezhető, ugyanis a targoncavezető és emelőgépkezelő képzés is nagyjából másfél hónapos.

+1 Személy- és vagyonőr tanfolyam

A munkaerőpiacon hatalmas a kereslet a személy- és vagyonőrök iránt, ezért már a képzés alatt is számos munkalehetőséget találhattok. Ezt a szakmát is viszonylag gyorsan, mindössze 2,5-3 hónap alatt megszerezhetitek.


Még több szakma közül válogatnátok?

Fontos, hogy már az OKJ-s képzés számából meg lehet állapítani, melyek az érettségi nélkül megszerezhető szakmák. A 21-35. közötti jelzésű képzések (vagyis 21, 31, 32, 33, 34, 35) azok, amelyek elvégezhetőek középfokú végzettség nélkül. A most és a 2020. szeptemberétől elkezdhető összes képzés listáját az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) oldaláról tudjátok letölteni, ahol ezeket a jelzéseket a képzés szintjénél -, vagyis a második oszlopban megjelenő számoknál - kell néznetek a letöltött Excel-táblában.

Azt pedig, hogy adott szakmát milyen formában tanulhatjátok, a szakmalistáknál "A képzés munkarendje" című oszlopban nézhetitek meg, ez ugyebár jelenleg vagy E (esti), vagy N (nappali) vagy pedig TK (tanfolyami képzés). Az összes betűkód jelentését megnézhetitek a magyarázat fülnél is.

Szakmát szereznétek? Ezt a szabályt ismernetek kell az ingyenes képzésekről

Bár az első két szakképesítés megszerzése mindenkinek ingyenes, nem mindegy, hogy milyen formában és tagozaton tanultok. Itt vannak a részletek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.