szerző:
Eduline

Rohamosan közeledik a szóbeli érettségi. Mi pedig itt vagyunk, ezúttal a töritételekkel.

©

Változások a szóbeliben

A történelemérettségi szóbeli részében a pontozás az, amely változik. Az eddig megszerezhető 60 pont helyett idén 50 pontot lehet szerezni a 15 perces felelettel (ezzel egyszerre az írásbeli összpontszáma 10 ponttal emelkedett).

Nagy változások lesznek 2017-től a töriérettségin: ilyenek az új feladatsorok

Nagy változások lesznek 2017-től az érettségin, több tárgyból módosítanak a feladatsorokon. Cikksorozatunk legújabb részében a töriérettségit érintő változásokat találjátok. Változik a tematika Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) összefoglalója szerint a témák szűkülnek, résztémák kimaradnak, például politika-, eseménytörténeti egységek (körülbelül 15 százalékos csökkentés). "Néhány esetben sor került a témakörök címének pontosítására.

Középszint

A középszintű történelemérettségi tételsora iskolánként változhat. A kormányhivatalos által szervezett középszintű érettségi vizsgák tételsorát itt találjátok meg.

A szóbeli vizsga témakörei:
- Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra, pénzügyi és gazdasági ismeretek
- Népesség, település, életmód
- Egyén, közösség, társadalom, munkaügyi ismeretek
- Politikai berendezkedések a modern korban
- Politikai intézmények, eszmék, ideológiák
- Nemzetközi konfliktusok és együttműködés
- Szabad témakör (A vizsgabizottságot működtető intézményeknek lehetőségük van a hat kötelező témakörön felül szabad témakör kijelölésére. Ennek követelményeit és tartalmát az egyes vizsgabizottságot működtető intézmények helyi tanterveik alapján határozzák meg (pl. helytörténeti téma; forradalom - reform - kompromisszum; etnikum - nemzet - nemzetiség).

A középszintű történelemérettségi szóbeli része nagyjából 15 perc, ennyi idő alatt 50 pontot szerezhettek. A szóbelin a diák egy  tételt húz, majd kidolgozási és vázlatírási időt kap.

Ha a diák láthatóan nem tudja a tételt, és nem tud az anyag legalább egy részéből értékelhetően lefelelni, a vizsgaelnök új tételt húzathat vel - azonban ha ezt a második tételt tökéletesen elmondja, akkor is csak a pontszám felét kaphatja már meg.

Emelt szint

Emelt szinten az Oktatási Hivatal által meghatározott egységes tételsort kell használni.

Az emelt szintű szóbeli 20 perces, maximum 50 pontot lehet szerezni.

Értékelés

Közép- és emelt szinten is ugyanolyan szempontok alapján értékelik a feleletet.

- A feladat megértése
- Tájékozódás térben és időben
- Kommunikáció, a szaknyelv alkalmazása
- Ismeretszerzés, források használata
- Eseményeket alakító tényezők feltárása, kritikai és problémaközpontú gondolkodás

Legális puskák

Közép- és emelt szinten is a vizsgáztató intézmény biztosítja a történelmi atlaszt.

Segítség a készülésben

A tételek kidolgozásához és megtanulásához rengeteg anyagot találhattok Puska.hu oldalunkon, illetve a Webuni különböző kurzusai között is érdemes böngésznetek.

Érettségi: itt a következő fontos dátum

Befejeződtek az írásbeli érettségik, a vizsgák következő állomásaként június 8-án megkezdődnek az emelt szintű szóbelik - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn az MTI-vel. A hivatal összegzése szerint a közép- és emelt szintű írásbeli vizsgák során 16 napon 1170 helyszínen mintegy 108 500 diák tett érettségit.