szerző:
Eduline

Nincs veszve semmi, ha épp a szóbelire betegedsz le, vagy lerobban alattad a vonat.

Mi történik, ha nem érek oda a vizsgára?

Ha egyáltalán nem jelensz meg a vizsgán, úgy azonnal az intézményvezetőhöz kell fordulni, és érdemes valamivel igazolni a hiányzást. Ez lehet orvosi igazolás, esetleg a MÁV-tól, Volántól kapott papír egy esetleges késésről, elakadásról. Minden esetben az igazgató dönti el, hogy ki tehet pótlóvizsgát.

Gyakorlati vizsga esetén (informatika, testnevelés) a pótlás vagy egy másik vizsgatárggyal, vagy szóbeli vizsgával történhet. Ha másik vizsgatárgyat választasz, akkor az írásbeli részt is szóban kell pótolni. Amennyiben a gyakorlati vizsgát szóbelivel pótolod, nem számítanak fel pontot utána a felvételinél.

Na jó, de mivan, ha lesérülök a tesiérettségi előtt vagy alatt?

A vonatkozó kormányrendelet szerint „ha a vizsgázó egy vizsgatárgy gyakorlati vizsgarészének teljesítésére - neki fel nem róható okból - képtelenné válik, az igazgató engedélyével, a Hivatal, valamint a kormányhivatal egyidejű és azonnali értesítése mellett az adott vizsgatárgy helyett másik vizsgatárgyat választhat, vagy a gyakorlati vizsgarészt szóbeli vizsgarésszel pótolhatja. Amennyiben a vizsgázó új vizsgatárgyat választ, ám annak írásbeli vizsgája már lezajlott, az írásbeli vizsgát szóbeli vizsgával pótolhatja."

Tehát sajnos ugyanaz történik, minthat igazoltan hiányoztál volna. És nem, sajnos ekkor sem számolnak felvételi pontokat a tesiérettségidből.

További hasznos infók az idei érettségiről itt.

Rettegek attól is, hogy nem tudok semmit a kihúzott tételből. Mi van akkor, ha újat szeretnék húzni?

A ketteshez minden vizsgarészen 12 százalékot kell mininálisan elérni. Ha a vizsga elnöke azt látja, hogy ez nem jön össze, póttételt kínálhat. Ilyenkor a vizsgaredményt meg kell felezni, és így kell százalékos eredményt számítani. Így egy 80 százalékos eredményre is csak 40 százalékot kaphatsz. Póttételt húzni tehát tényleg csak akkor ajánlott, ha egyáltalán nem megy az, amit eredetileg kihúztál.