szerző:
Eduline

Hová kerülnek a felvételi lapok? Kik dolgozzák fel a jelentkezők személyes és képzési adatait? Mennyit fizetett a 2011-es felvételi rekordere, aki negyven szakot jelölt meg?

Hová kerülnek a jelentkezési lapok?

A jelentkezési határidő lejárta után több ezer boríték kerül az Educatio Nonprofit Kft.-hez - ekkor kezdődik a munka monoton része. Naponta több száz borítékot kell kinyitni, majd ugyanennyi jelentkezési lapot kell szkennelni, vonalkódozni és ellenőrizni.

©

Az adatfeldolgozásban körülbelül százan vesznek részt, velük titoktartási szerződést íratnak alá - erre szükség is van, mert a dolgozók minden lapot egyesével ellenőriznek, hogy kiszűrjék a hibákat.

Hány szakra jelentkeznek a felvételizők?

2013 óta legfeljebb öt szakra lehet jelentkezni, korábban azonban annyi képzést írtak a felvételi lapra a diákok, ahányat csak akartak. Volt, aki nem sajnálta a pénzt: a 2011-es rekorder negyven szakot jelölt meg, ezért 37 és 74 forint közötti eljárási díjat fizetett (az összeg attól függ, kapott-e engedményt az eljárási díjból hátrányos helyzet miatt, illetve megjelölte-e ugyanannak a szaknak a fizetős és az állami ösztöndíjas változatát), míg a 2010-es csúcstartó ötven képzésre felvételizett.

Feladatsorok és megoldások az eduline-on

Május 5-én a közép- és emelt szintű magyarvizsgával kezdődik a 2014-es tavaszi érettségi: az első héten az irodalom mellett a matek, a történelem, az angol és a német kerül sorra.

Az eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, iratkozzatok fel hírlevelünkre, vagy lájkoljátok Facebook-oldalunkat. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

A leggyorsabb

Persze az idei felvételinek is megvoltak a maga rekorderei: a leglelkesebb jelentkező például az e-felvételi nyitása után néhány perccel regisztrált, míg az utolsó egy hajszállal a határidő előtt: 2014. február 15-én, 23 óra 52 perckor.

A leglassabb

Az első véglegesített jelentkezés 2013. december 22-én hajnali 1 óra 35 perckor érkezett. A leggyorsabb diák 8 perc alatt végzett az űrlapok kitöltésével, a legmegfontoltabb viszont 56 napot várt a regisztráció után.

Nem szeretitek a papírt

Az idén több mint 106 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, 97 százalékuk elektronikus formában. Az e-jelentkezők aránya egyébként folyamatosan emelkedett az elmúlt években. Míg 2008-ban még csupán a felvételizők 13 százaléka jelentkezett elektronikusan, az idén már csaknem mindenki az e-felvételi mellett döntött. A 2014-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!