szerző:
Eduline

Hamarosan itt az érettségi, de hogyan érdemes készülni az utolsó hetekben? Most minden fontos kérdésre válaszolunk a Studium Generale szakértőjének segítségével.

©

A felkészülés az alapoknál kezdődik

Több csoportra bontanám az érettségizőket - mondja az Eduline-nak Hulej Ákos, a Studium Generale Matematika Szekciójának vezetője. "Vannak azok, akik eddig is szorgalmasan készültek és gyakoroltak. Ők bizonyára tudják, hogy mely feladatok mennek jól nekik és melyek kevésbé, és valószínüleg oldottak már meg az feladatsorokat az előző évekből is. Ez pedig az egyik legjobb módja a felkészülésnek" - magyarázza.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a matekérettségiről.

Tehát ha eddig is szorgalmasan tanultatok, és tudjátok, hogy melyek a nehezebb témakörök, érdemes azokra ráfeküdni. Biztos, hogy minden feladattípusra találtok példát az elmúlt évek kérdései között, illetve ha célzottan egy-egy tematikára készülnétek, akkor itt megtaláljátok az témakörökre bontott feladatsorokat és megoldásaikat.

Ha sok típusfeladatot megoldottatok már, az nagyobb biztonságot adhat az érettségin is, hiszen csak fel kell ismerni, hogy milyen képletet vagy azonosságot kell alkalmazni, és már mehet is a számolás. A gyakorlással rutinszerűvé válik a feladatmegoldás, azonban mindig figyeljetek arra, hogy ha nagyon egyszerűnek is tűnt a kérdés, akkor se maradjon ki az ellenőrzés, mert a figyelmetlenség az egyik legnagyobb buktató a matekérettségin.

Így puskázhattok legálisan a matekérettségin - értékes pontokat gyűjthettek

A matekérettségin sem maradtok segítség nélkül, ha jól ismeritek az egyetlen legális puskát: a függvénytáblázatotokat. De hogyan kell jól használni? Most minden fontos kérdésre válaszolunk a Studium Generale szakértőjének segítségével. Valóban legális puska a függvénytáblázat? Tévhit, hogy a függvénytáblázat mindenki számára legális puska lehet - magyarázza az Eduline-nak Hulej Ákos, a Studium Generale Matematika Szekciójának vezetője.

Mi van akkor, ha már nagyon kevés az idő?

Az érettségizők másik csoportjába azok tartoznak, aki az utolsó pillanatban döbbennek rá a helyzet súlyára és állnak neki tanulni - folytatja Hulej Ákos. "Ha már nagyon kevés idő van az érettségiig, és nincs lehetőség a feladatok begyakorlására vagy végigcsinálására, akkor az is szokott segíteni, ha valaki csak az adott témakörök és típusfeladatok megoldásait nézi át. Persze ez nem olyan, mintha meg is oldotta volna őket, de ha már felismeri, hogy mikor melyik azonosság vagy képlet kell, az is fél siker" - mondja.

Viszont ez önmagában nem elég...

Ahhoz, hogy a helyes képleteket megtaláljátok és mindig tisztában legyetek az adott feladat elvárásaival, nem árt ismerni a függvénytáblázatot sem. Sok időt spórolhattok, ha tudjátok, hogy milyen téma és képlet hol található a függvénytáblában, hogy az érettségin ne a lapozgatással menjen el az idő.

Ha valaki ismeri a feladatokat és a függvénytábla felépítését, középszinten az első rész teljesíthető a függvénytábla használatával, illetve a második részhez is ott van a tudnivalók nagy százaléka - mondja Hulej Ákos.

Arról, hogy a függvénytáblázatot miként lehet helyesen használni és pontosan milyen feladatoknál érdemes, bővebben itt olvashattok.

Milyen feladatok vannak a középszintű matekérettségin?

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amelyek az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzik. Erre a vizsgarészre 45 percetek lesz. A feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű.

A II. feladatlap megoldására 135 percet kaptok. A II. A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz, amelyek több részkérdésből állnak. A II. B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető. 

Arról, hogy milyen lesz az idei matekérettségi és hogy milyen feladatokra készülhettek, arról mindent elolvashattok itt.

Önállóan készülnétek a matekérettségire? Ne hagyjátok ki az előző évek feladatsorait

Az egyik legjobb módszer az érettségi előtt, ha megnézitek az előző évek feladatsorait és begyakoroljátok a típuspéldákat. Már nagyon közel van az idei érettségi szezon, de ha úgy érzitek, hogy matekból még gyakorolnátok, itt találjátok az előző évek feladatsorait. Itt mindent egy helyen megtalálhattok, ha az iskolai órákon kívül is szeretnétek felkészülni az érettségire.