szerző:
Eduline

Marad-e az érettségi pontok duplázásának lehetősége az egyetemi-főiskolai felvételin? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Ha a duplázás lehetősége megszűnni látszana a későbbiekben, arról (ahogyan a többi felsőoktatással kapcsolatos változásról is) meghatározott idővel korábban tájékoztatást kapunk? Vagyis nem igazolódhat be azon félelmem, hogy egy évvel később egyszerűen már nem lesz lehetséges opció az érettségi pontok duplázása?

A különböző jogtárakban elérhető a felsőoktatási felvételi szabályairól szóló kormányrendelet, amely 2020. január 1-től módosul ismét (attól az évtől lesz kötelező az emelt szintű érettségi és a középfokú nyelvvizsga a felvételin).

A 2020-tól hatályos jogszabályban is szerepel az érettségi pontok duplázásának lehetősége:

5. § (1) Alapképzésre és osztatlan képzésre történő jelentkezés esetén a (6) bekezdésben foglaltak kivételével a jelentkező teljesítményét felvételi összpontszámmal kell értékelni, amelyet az alábbiak szerint kell számítani:
a) a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összeadásával, vagy
b) az érettségi pontok kétszerezésével,
mindkét esetben az esetleg szerzett érettségi többletpontok és egyéb többletpontok hozzászámításával.

Vagyis a duplázás nem szűnik meg, legalábbis a jogszabályokból nem olvasható ki ilyen szándék.

Nincs minden veszve: így juthattok be egyetemre, ha rosszak a középiskolai jegyeitek

Milyen esélyekkel indulnak a felvételin azok, akik közepes jegyeket szereztek a középiskolában? Semmi sincs veszve. Mi a teendő akkor, ha nem sikerülnek olyan jól a középiskolai év végi jegyeitek, de egyetemre szeretnétek menni? A többletpontok nélküli összpontszámotokat kétféleképpen számolhatjátok ki: vagy összeadjátok a tanulmányi pontszámot (maximum 200 pont) és az érettségi pontszámot (maximum 200 pont), vagy megduplázzátok az érettségi pontszámot (maximum 200 pont).

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás