szerző:
Eduline

Öt hónapotok van a 2017-es tavaszi érettségi vizsgákig - hogy könnyebb legyen a felkészülés, külön cikksorozatban mutatjuk meg nektek a szóbeli mintatételeket. 1. rész: magyar nyelv és irodalom.

©
Ahogy arról korábban beszámoltunk, több ponton változik a magyarérettségi a 2017-es tavaszi vizsgaidőszaktól: a középszintű írásbeli egy 90 perces és egy 150 perces részből áll majd, a vizsgázóknak először a szövegértési feladatsort kell megoldaniuk, majd egy szövegalkotási feladatot, ez a "köznapi szöveg alkotása" elnevezésű rész. Ezután következik a második szövegalkotási rész: a diákoknak 150 perc alatt kell egy műelemző vagy egy összehasonlító elemző fogalmazást írniuk a megadott művekről.

Az emelt szintű írásbeli is változik, az első rész emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsor lesz, az indoklás szerint azért, mert "a szakirányú továbbtanulásnál elengedhetetlen kompetencia a szakirányú szövegértés".

A szóbeli tételek száma nem változott. Az anyanyelvben két korábbi témakör összevonásával új témakör jött létre Ember és nyelvhasználat néven. Az irodalmi témakörök megnevezésében az irodalmi művek állnak a középpontban. A regionális és interkulturális témakör része lett a határon túli magyar irodalom. Az összes változást itt foglaltuk össze, az Oktatási Hivatal hivatalos tájékoztatóját pedig itt nézhetitek meg.

Az Oktatási Hivatal oldalán már nyilvánosságra hozták a közép- és emelt szintű szóbeli mintatételeket, ezeket érdemes átnézni már most, hogy tudjátok, mire kell készülnötök. Az emelt szintű szóbeli mintatételeket itt, a középszintűeket itt nézhetitek meg.